Децата кои спијат помалку од девет часа имаат проблеми на училиште

Истражувањата покажуваат дека децата што спијат помалку од девет часа се соочуваат со последици во училиште. Повеќето деца на седумгодишна возраст на кои им е скратен сонот, имаат помала способност да комуницираат и да ги решат основните математички задачи.

Децата кои спијат доволен број на часови преку ноќ подобро учат, повеќе се концентрирани за време на училишните обврски и знаењето подобро го меморираат. Недостигот на сон може да резултира со заборавеност и расеаност.

Истражувањата покажуваат дека децата што спијат помалку од девет часа се соочуваат со последици во училиште. Повеќето деца на седумгодишна возраст на кои им е скратен сонот, имаат помала способност да комуницираат и да ги решат основните математички задачи.

Недостигот на сон, исто така, влијае и на нивното пишување, граматика и разбирање, додека со помнењето и способноста за учење имале помалку проблеми.

Добриот и квалитетен сон се препорачува за интелектуален развој кај децата. Учениците кои спијат осум или девет часови покажуваат полоши резултати од оние кои спијат девет до единаесет часови. Денес постои голема причина за загриженост затоа што децата се постојано пред телевизорите, компјутерите и видеоигрите, а многу помалку важност се дава на тоа на спиење да одат во исто време секоја ноќ.

Најидеално е кога децата би спиеле 9 до 10 часа, кои се оптимални за когнитивен развој на децата во пред тинејџерската возраст.

СОВЕТИ

  • Пред детето да заспие прочитајте му некоја книга или предложете му само да чита. Оваа активност ќе го опушти и релаксира, но и ќе ја поттикне навиката за создавање нови врски во мозокот кои се неопходни за концентрација.
  • Ритуалите како што се чаша топло млеко или чај пред спиење помагаат побрзо да заспиеме.
  • Важно е детето да спие во тишина и во добро проветрена просторија.