ДЕТСКИОТ ИМУНИТЕТ ВО СЕЗОНА НА ВИРОЗИ: Кое овошје и зеленчук помага во превенцијата

Витамин Ц, А и Б се најважни за зачувување на имунитетот и превенција од вируси и бактерии. За среќа, сите, може да се внесат во организмот преку храната.

За оваа есен и зима, децата да бидат здрави и нивниот имунитет да биде на високо ниво, во исхраната внесете им ги овие намирници:

  • Цитруси – Витамин Ц

За подобра отпорнот во студениите денови, најдборо е да јадете цитруси – портокал, лимон и грејфрут. Содржат голема количина на витамин Ц. Грејфрутот заради своите лековити својства најкорисен, но не се препорачува повеќе од еден на ден. Добра практика е наутро, пред појадок, да се испие чаша цеден сок. Но, следете ги предијатриските насоки за давање цитрусно овошје според возраста на детето.

Спанаќ  – витамин Б и Ц

Покрај брокулата, спанаќот е зеленчук кој содржи големи количини на коензим Q10. Изобилува со витамин Б, па затоа штити од канцерогени заболувања, болести на крвниот систем и срцето, го подобрува видот. И брокулата е одлична за одржувае на имуниот систем, бидејќи содржи витамини Б, Ц, калциум и бетакаротен. Темнозелениот зеленчук е добар извор на витамини А, Ц и Е, како и фолна кисеина, затоа погрижете се овој зеленчук секогаш да биде во чинијата на вашето малечко, особено во есенскиот период.

Кромид и лук – железо

Лукот и кромидот се одличен лек против разни болести. Содржат многу железо, па се препорачуваат при состојба на анемија. Во секој оброк може да додадете и лук и кромид.

Морков – Витамин А

Одличен извор на здрави состојки е сокот од морков. Морковот содржи повеќе бетакаротен и витамин А од било кој друг зеленчук. Изобилува со калциум, фолна киселина, железо и пектином.

Пиперка – витамин Ц

Пиперката содржи многу каротениоди и витамин Ц. Ја чисти слузницата и го поттикнува искашлувањето.