ДОЕЊЕ: Може ли вашата исхрана да влијае на немир или алергиска реакција кај бебето?

Одредена храна или пијалаци во исхраната додека доите може да предизвика, детето да стане раздразливо или да има алергиска реакција.

Ако бебето стане немирно или по доењето развие осип, пролив или запек, посоветувајте се со матичниот педијатар. Ако се сомневате на тоа дека нешто од вашата исхрана му пречи на бебето, на една недела исфрлите ја таа намирница од исхраната, па ќе видите дали влијае и на однесувањето на вашето дете.

Најчесто станува збор за елиминирање на храна произведена од кравјо млеко, кикирики, соја, пченица, јајца или пченка.

Со цел да ви биде полесно да утврдите какво е влијанието на  вашата исхрана на однесувањето на бебе, обидете се водите дневник на исхрана. Во него запишувајте го времето кога и што јадете и исто така нотирајте како се однесува вашето бебе.

Важно е да запомните дека не е потребно да бидете на посебна диета за време на доењето, важно е направите вистински избор и да се свртите кон здрави намирници.