Експертите предупредуваат: Подваријантите на омикрон може да предизвикаат нов бран на Ковид-19

Способноста на BA.4 и BA.5 да ги избегнат заштитните слоеви ги прави поверојатни реинфекциите, што може да резултира со нов бран на вирусот

BA.4 и BA.5 на крајот на мај беа означени како „варијанти кои предизвикуваат загриженост“

„Немојте да мислите дека пандемијата на Ковид-19 се повлекува. Можеби ќе се развива понатаму и ќе стане посериозна“, предупредија експертите оваа недела. BA.4 и BA.5 се најновите подваријанти на многу заразната варијанта на омикрон и се чини дека имаат некои карактеристики што би можеле да претставуваат нов бран на Ковид.

BA.4 и BA.5 на крајот на мај беа означени како „варијанти кои предизвикуваат загриженост“. Првпат беа откриени во Јужна Африка во јануари, а денес се повеќе се појавуваат во САД. Американскиот центар за превенција на болести соопшти дека BA.4 и BA.5 сега сочинуваат 21 процент од случаите на Ковид низ целата земја.

„Се чини дека овие две подваријанти се подобри во избегнувањето на заштитата од вакцините и имунитетот од претходни инфекции“, велат експертите.

„Многу сум загрижен“, изјави за „Ројтерс“ д-р Григориј Полска, шеф на Истражувачката група за вакцини во клиниката „Мајо“.

Експертите велат дека способноста на BA.4 и BA.5 да ги избегнат заштитните слоеви ги прави поверојатни реинфекциите, што може да резултира со нов бран на вирусот.

„Гардијан“ објави истражување од Универзитетот во Токио кое сугерира дека подваријантите BA.4, BA.5 и BA.2.12.1 можеби еволуирале за повторно да ги таргетираат клетките на белите дробови наместо ткивото на горните дишни патишта, што ги прави слични на алфа или делта. „Нашето истражување сугерира дека ризикот од овие варијанти, особено BA.4 и BA.5, за глобалното здравје е потенцијално поголем од ризикот од оригиналниот BA.2“, рече водечкиот автор на студијата Кеи Сато

Дали BA.4 и BA.5 можат да предизвикаат потешки форми на болеста?

Севкупно, варијантата омикрон произведе поблага форма на болеста од претходните варијанти како алфа и делта. Тоа е затоа што омикрон првенствено влијае на горните дишни патишта, предизвикувајќи симптоми слични на настинка или алергија наместо да се смести во белите дробови, што раните варијанти ги направи толку смртоносни.

Но, „Гардијан“ оваа недела објави истражување од Универзитетот во Токио кое сугерира дека подваријантите BA.4, BA.5 и BA.2.12.1 можеби еволуирале за повторно да ги таргетираат клетките на белите дробови наместо ткивото на горните дишни патишта, што ги прави слични на алфа или делта.

„Нашето истражување сугерира дека ризикот од овие варијанти, особено BA.4 и BA.5, за глобалното здравје е потенцијално поголем од ризикот од оригиналниот BA.2“, рече водечкиот автор на студијата Кеи Сато.

Здравствените експерти велат дека BA.4 и BA.5 не предизвикуваат потешка болест од другите форми на омикрон, а вакцините и бустерите и понатаму пружаат силна заштита од сериозни форми на болеста. Но, невакцинираните луѓе се ранливи, а континуираната способност на вирусот да мутира значи дека пандемијата не е завршена, пишува порталот „Eat This“.