ИМ ЧИТАТЕ ЛИ НА ДЕЦАТА ПРЕД СПИЕЊЕ? Приказните ве поврзуваат, развиваат емпатија и позитивно влијаат на детскиот јазичен развој

Неважно дали секогаш ја читате истата приказна или секоја вечер различна, приказните пред спиење имаат бројни придобивки.

Не треба посебно да се нагласуваат сите предности на читањето на децата, но читањето приказна пред спиење спаѓа во посебно вредна категорија. Освен што ви помага во поврзување со децата, има силно влијание на детската имагинација и на опуштање пред спиење.

Читајте им и на деца кои сами читаат

По напорниот ден, на децата понекогаш им е тешко да заспијат без некаков стимул. Избегнувајте цртани филмови и други екрани пред спиење и понудете му приказна на детето. Една сликовница или неколку страници од книга пред спиење, создаваат рутина која детето ја очекува и која го поттикнува да си легне во кревет.

Дури и ако вашите деца читаат сами, читањето пред спиење може да биде ваша заедничка активност бидејќи детето никогаш не е премногу старо за некој друг да му чита.

Освен што ја зајакнуваат имагинацијата на детето, приказните му нудат на детето извор на нови, несекојдневни зборови кои на крајот стануваат дел од неговиот речник.

Децата може да се идентификуваат со ликовите

Не е невообичаено децата да бараат од вас да им ја читате истата приказна одново и одново, и иако тоа може да биде малку фрустрирачко за вас, запомнете дека на тој начин децата го засилуваат своето логично размислување.

Приказните ги учат децата за последиците што следат по одредени однесувања и за предвидливите обрасци што се повторуваат во приказните.

Една од најголемите придобивки од читањето пред спиење е тоа што ситуациите со приказни можат да ви послужат за разговор за важни теми од детскиот живот. Ако некој лик се најде во тешка ситуација и чувствува одредени емоции, тоа може да ви послужи да го прашате детето дали некогаш се нашло во слична ситуација и како се чувствувало тогаш, што може да биде поинаку следниот пат.