Како да го научите бебето само да се смири и заспие?

Можете да почнете да го учите своето бебе на добри навики за спиење, веќе кога ќе наполни неколку недели, пред да ги научи лошите навики за спиење.

Како да го научите само да се смири?

Клучот за смирување пред спиење секако е поставувањето на ноќна рутина, доследно време за спиење и давање на многу шанси само да сфати како да заспие.

Вашето бебе може да почнете да го учите на добри навики за спиење веќе кога ќе наполни неколку недели, пред да научи лоши навики за спиење. Но, дури и ако вашето бебе веќе не е новороденче, пробајте ги овие предлози – може да ви помогнат детето самостојно да заспие.

Воспоставете редовно време за спиење

Ставањето на бебето во кревет секоја вечер во исто време го поставува интерниот часовник, така да веројатно ќе биде поспано во предвиденото време. Секако, внимавајте да не е доцна – преморено бебе особено тешко се смирува.

Следете доследна рутина пред заспивање

Ноќниот ритуал кој вклучува три или четири активности – како капење, читање приказна, пеење приспивна песна и лулање ил и галење – му дава до знаење на бебето дека е време за спиење. Воспставувањето рутина пред спиење, ќе му помогне на бебето да се опушти пред да заспие.

  • Бебето ставете го во кревет додека е поспано, но будно
  • Ставањето во кревет додека е уште будно му помага на бебето да вежба заспивање без вас.

Престанете со навиката на хранење на бебето за да заспие

Ако вашето бебе навикнало да заспива додека го доите или пие од шише, не учи само да заспива. Помесетет го хранењето на детето така да биде порано пред рутината за спиење или постапно скратете ги времето на хранење. Ако бебето стане поспано, престанете да го храните и завршете го остатокот од рутината за спиење, пред да го ставите во креветче.

Што се случува ако на бебето му дадето многу можности само да се смири, а тоа да не се случи? На некои бебиња им е потребно повеќе време. Или можеби се уште нема развојна способност за самосмирување.

За учење на самосмирувањето треба време и на некои бебиња им треба подолго време, а на некои покусо. Бидете трпеливи, држете се до рутината пред спиење и имате предвид дека некои денови ќе бидат полесни, а некои потешки.