КАКО ОМИКРОН ВЛИЈАЕ НА ДЕЦАТА И БЕБИЊАТА: Ако детето има еден од овие пет симптоми треба да го изолирате и тестирате за Ковид-19

Додека инфекциите со Ковид-19 обично се поблаги кај децата и бебињата, ширењето на варијантата омикрон е во корелација со рекорден број педијатриски случаи и хоспитализации

Ако имате бебе или други помали деца дома, можеби сте загрижени поради порастот на случаите на Ковид-19 предизвикан од варијантата омикрон.

Откако Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) го објавија првиот случај на варијантата омикрон во САД на 1 декември 2021 година, во меѓувреме тој стана доминантен вид во земјата, суштинска варијанта во сите случаи од 12 март 2022 година.

Бидејќи симптомите на омикрон ги имитираат оние на обичната настинка, ако вашите деца искусат некој од нив, треба да ги тестирате за Ковид-19 и да ги изолирате се додека не ги добиете резултатите

„Тоа е најзаразниот вирус што сме го виделе од сипаниците, со удвојување на секои 48 до 72 часа“, вели д-р Фернандо Рајеев, консултант за заразни болести во теренските болници на Федералната агенција за итни случаи (ФЕМА) и член на медицинскиот борд на „What to Expect“.

Додека инфекциите со Ковид-19 обично се поблаги кај децата и бебињата, ширењето на варијантата омикрон е во корелација со рекорден број педијатриски случаи и хоспитализации. Со оглед на фактот дека вакцината против Ковид-19 сè уште не е овластена за употреба кај деца под 5-годишна возраст, разбирливо е да се грижите за тоа како вирусот може да влијае на вашите малечки.

Кои се симптомите на варијантата омикрон кај децата?

ЦДЦ наведува дека симптомите на Ковид-19 може да вклучуваат:

 • Покачена температура
 • Грозница
 • Кашлица
 • Краток здив
 • Замор
 • Ново губење на вкус или мирис
 • Болки во мускулите или телото
 • Главоболка
 • Воспалено грло
 • Затнат нос или течење на носот
 • Гадење
 • Дијареја

Генерално, можете да очекувате симптомите на варијантата омикрон да бидат многу слични со оние на варијантата делта, вели д-р Вилијам Шафнер, специјалист за заразни болести во Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт во Нешвил, Тенеси.

Студијата за симптоми на КОВИД во Велика Британија не откри јасни разлики помеѓу раните симптоми поврзани со варијантите делта и омикрон. Сепак, луѓето кои биле тестирани позитивно на Ковид-19 во област со повисока преваленца на омикрон сојот ги пријавиле овие пет симптоми како најчести:

 • Течење на носот
 • Главоболка
 • Замор (благ или тежок)
 • Кивање
 • Воспалено грло

Бидејќи овие симптоми ги имитираат оние на обичната настинка, ако вашите деца искусат некој од нив, треба да ги тестирате за Ковид-19 и да ги изолирате се додека не ги добиете резултатите, вели д-р Роберт Мекгрегор, главен медицински директор на детската болница во Акрон, Охајо. (What to Expect)