Кога детето ќе се врати од училиште, поставете му ги овие прашања

Поставувањето на овие прашања може да ја отвори вратата за подлабоки разговори, дури и во ситуации кога децата навистина не се расположени за зборување.

Комуникацијата помеѓу родителите и децата е клучна за нивниот однос, но понекогаш може да биде предизвик, особено во ситуации кога децата се уморни после училиште. Сепак, едукаторката за воспитување и детски психолог, Џејми Блох, открива пет прашања кои можат да им помогнат на родителите да поттикнат подобра комуникација.

Поставувањето на овие прашања може да ја отвори вратата за подлабоки разговори, дури и во ситуации кога децата навистина не се расположени за зборување.

  • Кој ти беше најдобриот дел од денот денес?
  • Кон кого денес беше добар/а денес?
  • Кој беше добар со тебе денес?
  • Кое беше најтешкото чувство што го имаше денес?
  • На што најмногу си горд/а денес?

    „Прашувањето на децата за нивниот ден ретко резултира со добра комуникација. Тие често на прашањата даваат одговори како „добро“, „во ред“ или „океј“, а тоа го стопира разговорот, истакнува психологот.

Значи, таа советува да се користат овие „отворени и поконкретни“ прашања бидејќи тие придонесуваат за подлабока комуникација.