Кога жената е престара за бебе? Можеби нема да ви се допадне тоа што ќе го прочитате

Како да знаете кои информации се точни?

Додека едни наслови тврдат дека јајчниците не функционираат по 30. година, други покажуваат како мајка може да се стане и со 50 години. Кога е предоцна? Одговорот е комплициран…

ПЛОДНОСТ

Способноста на жената да забремени опаѓа веќе кога ќе наполни 27 години, а нагло паѓање се бележи до 37. година од животот. Ако парот е здрав, шансите дека за забременување до 30. година се 95 проценти. Потоа, шансите се намалуваат секоја година за проценти. По 40. година, шансите паѓаат за 5-20 проценти, а само пет години подоцна, шансите за забременување се спуштаат на само 5 проценти.

Напоменуваме дека ова е само општа статистика и дека секогаш постојат исклучоци. Постојат и жени кои на 25 години се борат со неплодност, додека има и такви кои со 45 години ненадејно остануваат бремени.

РИЗИК

Како жената старее, така се зголемува и ризикот од спонран абортус, но и од други компликации. Кај жените помлади од 30 години, можноста за спонтан абортус изнесува 15-20 проценти, додека кај жените кои имаат 40 години, таа можност расте за 50! Даунов синдром, како и останати хромозомски абнормалности се состојби кои се врзуваат со годините на мајката, а како мајката старее, така се зголемува и ризикот. Кога жената ќе наполни 35 години, ризикот е 1/350, но во 45. тој изнесува 1/35.

КОЛКУ НА БРЕМЕНОСТА ВЛИЈАЕ ТОА ШТО МАЈКАТА Е ЗДРАВА?

Повеќето луѓе заклучиле дека нивното завидно добро здравје е одлично средство во борба против стареењето. За жал, на јајчниците тоа не им е важно – дали сте веган или трчате маратони.

Секоја жена е родена со одреден број на јајце клетки, а нивниот број и квалитет се намалува како старееме.

Дијабетес, дебелина, крвен притисок може да влијаат на зачнувањето и текот на бременоста во негативна смисла, па е добро да се остане здрав, но исхраната и активноста не влијаат на репродуктивниот систем.

Можеби се прашувате ако бројките се вакви, како тогаш често гледаме дека некоја позната жена во своите педесети родила близнаци?

Додека се чини дека бројките се ниски, голем е бројот на оние кои во своите 40-ти години остануваат бремени и имаат сосема нормална бременост. Но, мора да се знае дека голем е бројот на оние кои бараат помош од лекар, вештачко оплодување…

Медицината смета дека најдобро време за бременост е периодот од 20 со 24 години, но емоционално, финансиски можеби за повеќето и не е, па затоа се повеќе парови се одлучуваат да почекаат…


Д-р Кристофер Монтвил појаснува: “Иделано би било пар да почне да планира бременост до 37 години, оти така ќе ги зголеми шансите за здрава бременост. Ако се наоѓате во тие години, а немате партнер, замрзнете јајце клетки за да ги зголемите шансите за подоцна бременост„.

Доколку планирате бременост, сигурно знаете дека не постои вистинско време, но ако мајчинството ви е важно, размислувајте за проширување на семејството на време.