КОРОНАВИРУС ЕФЕКТ: Ризикот од Ковид-19 е се уште голем, прерано е да се спушти гардот, особено важи за овие категории на лица

Постари возрасни лица, деца и луѓе со претходни медицински состојби се меѓу популацијата, која е поранлива и поподложна на вирусен напад од другите

За околу три години короната би можела да се смири и да стане слична на обична настинка“, вели професорот Питер Опеншо, имунолог од лондонскиот Империјал колеџ

Одреден дел од луѓето во општеството се поранливи и поподложни на вирусен напад од другите и не само тоа, Ковид-19 може да остави и долготрајно влијание врз овие луѓе. Оттука, многу е важно да се препознаат овие луѓе и да се погрижиме да останат колку што е можно подалеку од секој извор на инфекција.

КОИ ЛИЦА СЕ ОСОБЕНО ИЗЛОЖЕНИ НА РИЗИК?

Постари возрасни лица

Постарите возрасни лица имаат поголема веројатност да страдаат од сериозна болест за разлика од другите. Дури и кога пандемијата беше непозната за никого и здравствените агенции набрзина воведуваа заклучувања за да го контролираат нејзиното ширење, безбедноста на постарите граѓани беше приоритет.

Овие луѓе може да бараат хоспитализација и интензивна нега за време на инфекцијата. „Да се ​​разболат тешко значи дека на постарите возрасни лица со КОВИД-19 можеби ќе им треба хоспитализација, интензивна нега или вентилатор за да им помогне да дишат, или дури може да умрат. Ризикот се зголемува за луѓето во нивните 50-ти и понатаму во 60-тите, 70-тите и 80-тите години. Луѓето од 85 години и постари имаат најголема веројатност сериозно да се разболат“, велат од Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Деца

Бројот на случаи на КОВИД кај децата не беше во толкав број како кај возрасните, и додека многумина велат дека силниот имунитет на децата ги заштитил, многу други велат дека мерките за заклучување помогнале да се спасат децата од товарот на вирусот.

Иако инциденцата на КОВИД кај децата не е многу пријавувана, малкуте случаи што беа пријавени го зацврстија стравот на родителите со претпоставката дека може да предизвика хаос кај децата.

Кога беа спроведени мерките за ограничување на КОВИД во земјата, училиштата беа едно од првите јавни места што беа затворени.

Луѓе со претходни медицински состојби

Ова е една од најевидентните групи што е ранлива на КОВИД. Пријавени се многу случаи на КОВИД каде состојбата на пациентот се влошила поради инфекција со КОВИД. Во многу случаи, луѓето кои имале претходна медицинска историја, подлегнале на тоа по вирусниот напад.

„Ризикот на едно лице од тешка болест од КОВИД-19 се зголемува како што се зголемува бројот на основните медицински состојби што ги има“, велат од ЦДЦ.

Како треба да се однесуваме?

Со цел да се биде безбеден од вирусниот напад, а исто така и за да се чуваат другите безбедни, секогаш треба да се следи соодветното однесување за КОВИД како:

  • Носете маска за лице;
  • Чувајте ги рацете чисти;
  • Често мијте ги рацете;
  • Не допирајте ги очите или лицето без да ги измиете рацете откако ќе допрете која било површина;
  • Покријте се додека кашлате и кивате;
  • Одржувајте растојание од луѓето додека комуницирате;
  • Избегнувајте да одите на масовни собири;
  • Редовно дезинфицирајте ги површините. (Тајмс оф Индија)