КОРОНАВИРУС: Расте бројот на деца со COVID-19, досега најголем скок на заболени

Во последната недела од октомври се регистрирани 61.000 нови случаи на коронавирус кај деца, што е повеќе од која било претходна недела за време на пандемијата, се вели во соопштението од Американска академија за педијатрија, пренесува Си-Ен-Ен

Од почетокот на пандемијата до 29 октомври, повеќе од 853.000 деца биле позитивни на COVID-19, соопшти ААП

Бројот на зголемените случаи низ целата земја влијае на децата на „невидени нивоа“, според новите бројки објавени во понеделникот од Американската академија за педијатрија и Здружението на детски болници, кои ги следат податоците пријавени од државните здравствени оддели.

Oвие бројки се веројатно потценети, велат американските педијатри. Бидејќи симптомите кај децата се често благи и можат да изгледаат како обична настинка или вирус, многу деца поминуваат без тестирање

Во последната недела од октомври се регистрирани 61.000 нови случаи кај деца, „што е повеќе која било претходна недела за време на пандемијата“, се вели во соопштението на ААП. Од почетокот на пандемијата до 29 октомври, повеќе од 853.000 деца биле позитивни на COVID-19, соопшти ААП, вклучувајќи скоро 200.000 нови случаи само во текот на месец октомври.

Со зголемување на бројот на заразени, и децата имаат поголема веројатност да се инфицираат

„Ова е силен потсетник за влијанието што оваа пандемија го има врз сите – вклучувајќи ги и нашите деца и адолесценти“, изјави претседателот на ААП, д-р Сали Гоза.

„Вирусот е високо заразен и, како што гледаме скокови во многу заедници, и децата се со поголема веројатност да бидат заразени“, рече Гоза.

Сепак, овие бројки се веројатно потценети, велат американските педијатри. Бидејќи симптомите кај децата се често благи и можат да изгледаат како обична настинка или вирус, многу деца поминуваат без тестирање.