Малите деца се суетни

Психолозите советуваат да не им удоволувате на децата кои сакаат се да биде по нивно, туку на нивните напади на суета да одговарате остро. Мораат да знаат дека не се центар на универзумот.

Најчесто мислиме дека суетата владее само кај возрасните, но на неа се подложни и најмладите – тврди психологот Вајн Килер. Возрасните суетни луѓе се сигурно оние истите, кои и во детството покажувале знаци на оваа состојба. А како се препознава?

„Доколку детето ве казнува бидејќи не сте му посветиле доволно внимание, го малтретира братчето или сестричката кога ќе му каже нешто што не му се допаѓа, ги омаловажува врсниците кои не сакаат да играат по неговите правила, значи дека воспитувате потенцијално проблематично дете„ – предупредува психологот. Тоа е она дете кое ќе израсне во сериозно суетна личност, а таквите никој не ги почитува и не ги сака.

Затоа Килер советува да не им удоволувате на децата кои би сакале се да биде како што ќе посакаат, туку на нивните напади на суета да оговарате остро. Мора да знаат дека не се врти се околу нив и дека не се центар во универзумот.