МЕСЕЧАРЕЊЕ (ОДЕЊЕ ВО СОН) КАЈ ДЕЦАТА: Кога е време да се јавите на лекар?

Децата имаат тенденција да месечарат во рок од еден или два часа откако ќе заспијат и може да одат наоколу од неколку секунди па до 30 минути. Тешко е да разбудите некого додека месечари. Кога ќе се разбуди, лицето може да се чувствува зашеметено и дезориентирано неколку минути

Месечарењето е многу почесто кај децата отколку кај возрасните

Одењето во сон е многу честа појава кај децата. Повеќето деца кои одат во сон го прават тоа само повремено и го надминуваат до тинејџерските години.

Децата имаат тенденција да месечарат во рок од еден или два часа откако ќе заспијат и може да одат наоколу од неколку секунди па до 30 минути. Тешко е да разбудите некого додека месечари. Кога ќе се разбуди, лицето може да се чувствува зашеметено и дезориентирано неколку минути.

И покрај неговото име, месечарењето (исто така наречено сомнамбулизам) вклучува повеќе од само одење. Месечарењето може да биде:

 • безопасно – како седење,
 • потенцијално опасно – како талкање надвор,
 • несоодветно – како отворање на вратата од плакарот и мочање внатре.

Сепак, без разлика што прават децата за време на епизодите на месечарење, малку е веројатно дека ќе се сетат дека некогаш го направиле тоа!

ШТО ГО ПРЕДИЗВИКУВА МЕСЕЧАРЕЊЕТО?

Месечарењето е многу почеста кај децата отколку кај возрасните. Може да се појави во семејства, па ако вие или вашиот партнер сте или сте биле месечари, може да биде и вашето дете.

Месечарењето само по себе не е штетно. Но, месечарењето може да биде опасно затоа што децата кои одат во сон не се будни и можеби не сфаќаат што прават, како на пример, одење по скали или отворање прозорци

Работите што можат да доведат до епизода на месечарење вклучуваат:

 • недостаток на сон или замор,
 • неправилни распореди за спиење,
 • болест или треска,
 • некои лекови,
 • стрес.

ШТО СЕ СЛУЧУВА ЗА ВРЕМЕ НА МЕСЕЧАРЕЊЕ?

Станувањето од креветот и шетањето додека се уште спиете е најочигледниот симптом на месечарење. Но, младите месечари исто така можат:

 • да зборуваат во сон,
 • тешко е да се разбудат,
 • изгледаат збунето,
 • да бидат несмасни,
 • не одговараат кога им се зборува,
 • да седат во кревет и да поминуваат низ повторливи движења, како што се триење на очите или гужвање на пижамите.

Исто така, очите на месечарите се отворени, но тие не гледаат исто како што гледаат кога се будни. Често, тие мислат дека се во различни простории од куќата или на различни места.

Понекогаш, други состојби може да се појават со месечарење како:

 • слип апнеја (кратки паузи во дишењето додека спиете),
 • мокрење во кревет (енуреза),
 • ноќни терори.

ДАЛИ МЕСЕЧАРЕЊЕТО Е ШТЕТНО?

Месечарењето само по себе не е штетно. Но, месечарењето може да биде опасно затоа што децата кои одат во сон не се будни и можеби не сфаќаат што прават, како на пример, одење по скали или отворање прозорци.

Месечарењето обично не е знак дека нешто емотивно или психолошки не е во ред со детето. И тоа не предизвикува никаква емоционална штета. Месечарите веројатно нема ни да се сеќаваат на ноќните прошетки.

КАКО ДА ГО ЗАЧУВАТЕ МЕСЕЧАРОТ БЕЗБЕДЕН?

Месечарењето само по себе не е опасно. Но, важно е да се преземат мерки на претпазливост, така што вашето дете што месечари има помала веројатност да падне, да налета на нешто, да излезе од влезната врата или да вози (ако вашиот тинејџер е месечар).

Ако месечарењето се случува често, предизвикува проблеми или вашето дете не го надминало во раните тинејџерски години, разговарајте со вашиот лекар. За децата кои често одат во сон, лекарите може да препорачаат третман наречен планирано будење. Ова значи дека нежно ќе го разбудите вашето дете малку пред вообичаеното време за месечарење, што може да помогне да се запре месечарењето. Во ретки случаи, лекарот може да препише лек за да помогне во спиењето

За да го заштитите вашиот месечар од опасност:

 • Обидете се да не разбудите месечарот бидејќи тоа може да го исплаши вашето дете. Наместо тоа, нежно водете го назад во кревет.
 • Заклучете ги прозорците и вратите во спалната соба на вашето дете и низ вашиот дом, во случај вашиот млад месечар да одлучи да талка. Може да размислите за дополнителни брави или заштитни брави за деца на вратите. Чувајте ги клучевите подалеку од дофат на деца кои се доволно возрасни да возат.
 • За да спречите падови, не дозволувајте вашиот месечар да спие во кревет на спрат.
 • Отстранете ги острите или кршливи работи од креветот на вашето дете.
 • Чувајте ги опасните предмети подалеку од дофат.
 • Отстранете ги пречките од собата на вашето дете и низ вашиот дом за да спречите сопнување. Ослободете се од нередот на подот.
 • Инсталирајте безбедносни порти надвор од собата на вашето дете и/или на врвот на која било скала.

КОГА ТРЕБА ДА СЕ ЈАВИТЕ НА ЛЕКАР?

Обично нема потреба да се третира месечарењето освен ако епизодите се:

 • многу редовни,
 • предизвикуваат вашето дете да биде поспано во текот на денот,
 • вклучуваат опасни однесувања.

Ако месечарењето се случува често, предизвикува проблеми или вашето дете не го надминало во раните тинејџерски години, разговарајте со вашиот лекар.

За децата кои често одат во сон, лекарите може да препорачаат третман наречен планирано будење. Ова значи дека нежно ќе го разбудите вашето дете малку пред вообичаеното време за месечарење, што може да помогне да се запре месечарењето. Во ретки случаи, лекарот може да препише лек за да помогне во спиењето.

ШТО ДРУГО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ?

За да помогнете во спречување на епизоди на месечарење:

 • Нека вашето дете се опушти пред спиење слушајќи тивка музика или музика за релаксација.
 • Воспоставете редовен распоред за спиење и дремнување и придржувајте се до него.
 • Обидете се вашето дете да заспие порано. Ова може да ја подобри прекумерната поспаност.
 • Не дозволувајте децата да пијат многу тешности навечер и бидете сигурни дека ќе одат во тоалет пред спиење (полниот мочен меур може да придонесе за месечарење).
 • Избегнувајте кофеин пред спиење.
 • Погрижете се спалната соба на вашето дете да биде тивка, пријатна и удобна за спиење. Намалете ја бучавата додека децата се обидуваат да спијат (пред спиење и пред дремнување).

Следниот пат кога ќе го видите вашиот ноќен скитник, не паничете. Само насочете го вашето дете назад кон безбедноста и удобноста на неговиот или нејзиниот кревет. (Kids Health)