Насоки за бремените жени во време на пандемија

Ова е само насоки и не е можно секогаш да ги следите, но барем обидете се да направите најмногу што можете.

Овие совети се како полесно да се носите со предизвиците кои ги носи бременоста во време на пандемија со коронавирусот.

  • Редовно и темелно мијте ги рацете
  • Мобилните уреди и тастатури избришете ги со марамче за чистење/дезинфекција барем два пати дневно – екранот на мобилниот телефон, но и позадината.
  • Избегнувајте допирање на лицето, особено на очите и носот
  • Редовно проветрувајте ги просториите во кои престојувате
  • Јадете здраво, спијте доволно, а ако користите јавен превоз, трудете се тоа да биде во време кога не е гужва и држете се до пропишаната оддалеченост од другите лица

  • По излегување од возило на јавниот превоз, дезинфицирајте ги рацете со средство за дезинфекција
  • Рачките на вратите, стаклените и останати јавни површини обидете се да не ги допирате, или допрете ги со лакт или шамивче кое веднаш по користењето ќе го фрлите во канта за отпадоци
  • Избегнувајте посета на здравствени установи освен во случај на нужда, како и останати јавни простории

Освен физичкото здравје, менталното здравје кај бремената жена е од голема важност. Затоа, најдете начин да се справите со стресот, со отстапките од досегашната рутина и правете нешта кои ве смируваат и релаксираат.