НОСОТ НА УДАР: Откриени нови симптоми кои може да бидат знаци на рано предупредување за инфекција со коронавирус

Истражувачите од Универзитетот во Барселона откриле дека низа назални проблеми може да бидат ран индикатор за инфекцијата со коронавирус. Некои пациенти со коронавирус кои учествувале во студијата искусиле сувост на носот, додека други имале необично чувство во носната шуплина

Списокот на симптоми на коронавирус се зголемува

Новата студија спроведена од истражувачите од Универзитетот во Барселона открила дека некои луѓе со коронавирус имале низа назални симптоми пред да почнат да се појавуваат вообичаените симптоми. Поточно, студијата покажала дека симптомите како што е сувост на носот може да се појават пред губење на вкусот и мирисот кај луѓето заразени со коронавирус.

  • Учесниците во клиничката група пријавиле дека почесто имале „невообичаено чувство“ во носот и прекумерна сувост на носот отколку кај контролната група. Истражувачите забележале дека „симптомите на носот генерално се јавуваат заедно со аносмија или хипосмија“.

Списокот на симптоми на коронавирус се зголемува додека лекарите и здравствените истражувачи продолжуваат да учат се повеќе за вирусот. Сепак, најчестите симптоми и понатаму имаат голема сличност со симптомите на грип, што значи дека треската, кашлицата и заморот се симптоми кои најчесто ги имаат заболените од коронавирус.

Учесниците во клиничката група пријавиле дека почесто имале „невообичаено чувство во носот“ и прекумерна сувост на носот

Покрај тоа, неодамнешното истражување на „Northwestern Medicine“ откри дека 82% од пациентите со коронавирус кои имаат сериозни симптоми кои ја оправдуваат хоспитализацијата, исто така, во одреден момент за време на болеста, имаат голем број невролошки симптоми. Списокот на вообичаени невролошки симптоми вклучува губење на меморијата, конфузија и неможност да се концентрирате на задачата за подолг временски период.

Она што особено загрижува е тоа што многу пациенти со коронавирус имаат долготрајни невролошки проблеми дури и неколку недели и месеци по напуштањето на болницата. Покрај тоа, има сè повеќе докази дека преживеаните од коронавирус може да покажат знаци на оштетување на белите дробови и срцето со месеци по почетната дијагноза, пренесува БГР.