Ново истражување: Дознајте колку километри поминувате буткајќи количка за бебе

Прошетката на бебе и излегувањето на свеж воздух има огромен бенефит, како за бебето, така и за самите родители. Во Велика Британија е спроведено истражување и статистиката покажала колку километри всушност поминуваат родителите додека бебето не ја надрасне количката.

Истражување спроведено во Велика Британија во кое учествувале 1.000 мајки и татковци покажало дека бебето годишно во количка, до моментот додека не прооди и на ја надрасне, ќе се извози 1.200 километри.

Статистиката вели дека бебињата се возат најмалку осум пати неделно, и дека за време на секоја прошетка се минуваат помеѓу два до три километри. Тоа значи дека месечно родителите буткаат количка околу 99 километри.

Анализата на одговорите на родителите кои учествувале во анкетата покажала и дека мајките се тие кои почесто ги носат бебињата на прошетка, и дека таа прошетка трае подолго.

Прошетката со бебето во количка е голема возбуда за родителите, особено ако тоа им е прво дете. Првото излегување со бебето е голем настан и за мајката и за таткото, кој, како сшто покажало истражувањето може да се спореди со чувството кога прв пат се седнува зад волан, по положениот возачки испит.

Возењето на бебе во количко е неколкукратно корисно, пред се за бебето кое е добро да е надвор на свеж воздух, бебеињата уживаат додека се возат и тоа може да ги смири кога се нервозни или плачливи, најчесто бебето многу побрзо се успива во количка отколку во креветче, а одлично е и за родителите бидејќи претставува супер начин да бидат физички активни, без преголем напор, заклучиле истражувачите на студијата.