Опасности од високите температури за бебињата

Бебињата се поподложни на топлотен удар поради неразвиениот систем за регулирање на телесната температура. Топлотниот удар може да предизвика вртоглавица, гадење, повраќање и губење на свеста

Високите температури претставуваат сериозна опасност за здравјето на бебињата

Летото може да биде прекрасно време за играње на отворено и уживање во сонцето, но високите температури и интензивното сончево зрачење може да претставуваат опасност за бебињата. Нивниот организам е почувствителен на топлина, дехидрација и сончево зрачење, па затоа е важно да се преземат соодветни мерки на претпазливост за да се заштитат во текот на топлите летни денови. Што ги демне најмалите во убавите летни денови?

Топлите летни денови знаат да бидат многу пријатни, но за бебињата претставуваат бројни потенцијални опасности. Правилната заштита, надзор и превентивни мерки се клучни за обезбедување на безбедноста и здравјето на вашето дете во текот на летото. Внимавајте на знаците на непријатност, обезбедете соодветна хидратација и заштита од сонце и секогаш внимавајте на околината за да уживате во лето без грижи

Дехидрација

Бебињата можат брзо да губат течности преку потење, што може да доведе до дехидрација. Дехидрацијата може да предизвика сува уста, недостаток на солзи при плачење, ретко мокрење и општа раздразливост.

Како да се избегне ова? Дајте му на вашето бебе доволно течности, било преку доење или преку адаптирана формула. Воведете чиста вода за постарите бебиња, особено ако веќе се на цврста храна. Нудете течности често, особено за време на игра на отворено.

Сончево зрачење

Чувствителната кожа на бебето лесно може да изгори на сонце. Долготрајната изложеност на УВ зрачење го зголемува ризикот од рак на кожата подоцна во животот.

Како да се избегне ова? Избегнувајте да го изложувате бебето на директна сончева светлина помеѓу десет наутро и четири попладне, кога сонцето е најсилно. Користете крема за сончање со висок SPF фактор наменета за бебиња. Облечете го вашето бебе во лесна, заштитна облека и шапка со широк обод.

Топлотни удари

Бебињата се поподложни на топлотен удар поради неразвиениот систем за регулирање на телесната температура. Топлотниот удар може да предизвика вртоглавица, гадење, повраќање и губење на свеста.

Како да се избегне ова? Чувајте го бебето во сенка и во добро проветрени простори. Избегнувајте претерано облекување на бебето. Користете вентилатори или клима уреди за да одржувате пријатна температура во затворен простор.

Каснувања и убоди од инсекти

Каснувањата од комарци, крлежи и други инсекти можат да предизвикаат иритација, алергиски реакции и да пренесат болести на малите бебиња и да го загрозат нивниот чувствителен и ранлив имунитет.

Како да се избегне ова? Користете мрежи за заштита од инсекти на колички и креветчиња. Избегнувајте области со многу инсекти, како што е застојана вода. Користете репеленти наменети за бебиња, според упатствата на лекарот.

Опасност од давење

Бебињата можат да се удават во многу малку вода, вклучувајќи базени, кади, па дури и големи садови со вода.

Како да се избегне ова? Никогаш не го оставајте вашето бебе без надзор во близина на вода. Користете соодветни гуми во базените. Обезбедете ги базените и водените површини со заштитни огради или капаци. Наглото влегување во ладна вода може да предизвика шок во телото на бебето. Полека воведувајте го бебето во водата за да се прилагоди на температурата. Проверете ја температурата на водата пред да му дозволите на бебето да влезе во неа.

Топлите летни денови знаат да бидат многу пријатни, но за бебињата претставуваат бројни потенцијални опасности. Правилната заштита, надзор и превентивни мерки се клучни за обезбедување на безбедноста и здравјето на вашето дете во текот на летото. Внимавајте на знаците на непријатност, обезбедете соодветна хидратација и заштита од сонце и секогаш внимавајте на околината за да уживате во лето без грижи.