Паметните телефони ги прават децата несреќни, покажуваат студиите

Поконкретно, претераното користење на мобилниот телефон се дефинира како проблематично кога децата не се во состојба да го регулираат времето поминато пред екранот, што може да доведе до негативни последици по целокупното здравје

Неодамнешните студии покажаа дека зависноста од паметни телефони кај децата предизвикува осаменост и чувство на напуштеност

Експертите предупредуваат дека се поголемата употреба на паметни телефони ги прави децата склони кон сериозни психички проблеми, односно дека прекумерната употреба на мобилни телефони влијае на нивната психа.

Денес, зависноста од паметни телефони е загрижувачки тренд во целиот свет, а особено е актуелен во последните неколку години. Иако е измислен со цел да го направи животот полесен и поудобен, прекумерната употреба на паметни телефони кај децата предизвикува проблеми со менталното здравје.

Неодамнешните студии покажаа дека зависноста од паметни телефони кај децата предизвикува осаменост и чувство на напуштеност и некои слични ментални проблеми. Еве ги сите психички проблеми кои настануваат поради прекумерна употреба на мобилни телефони.

Неодамнешните студии покажаа дека зависноста од паметни телефони кај децата предизвикува осаменост и чувство на напуштеност и некои слични ментални проблеми

Стрес и анксиозност

Експертите за ментално здравје објаснуваат дека поминувањето премногу време на мобилен телефон може да предизвика стрес и анксиозност. Колку повеќе децата ги користат своите мобилни телефони, толку повеќе се вознемирени. Стресот и анксиозноста може да доведат до лошо ментално здравје, како и до многу други болести.

Депресија

Сите кои претерано користат мобилни телефони, вклучително и децата, имаат поголема веројатност да станат депресивни. Ова се случува затоа што паметните телефони можат да им сметаат на други пријатни активности и да ги нарушат социјалните активности.

Лошо расположение

Паметните телефони ги прават децата несреќни, покажуваат студиите. Поконкретно, претераното  користење на мобилниот телефон се дефинира како проблематично кога децата не се во состојба да го регулираат времето поминато пред екранот, што може да доведе до негативни последици по целокупното здравје.

Експертите за ментално здравје објаснуваат дека поминувањето премногу време на мобилен телефон може да предизвика стрес и анксиозност. Колку повеќе децата ги користат своите мобилни телефони, толку повеќе се вознемирени. Стресот и анксиозноста може да доведат до лошо ментално здравје, како и до многу други болести

Проблеми со однесувањето

Сè уште не е познат точниот механизам кој стои позади врската помеѓу мобилните телефони и проблемите во однесувањето. Но, експертите велат дека користењето мобилни телефони може да доведе до прекумерно лачење на хормонот мелатонин, кој влијае на развојот на мозокот и на тој начин предизвикува проблеми во однесувањето како што е агресивноста.