Пет алергиски индикатори кај децата  

Сезонските алергии може да се јават од раѓање, но и во било кој период од животот.

Сезонските алергии може да се јават од раѓање, но и во било кој период од животот. Во продолжение, дознајте како да знаете дали детето има алергија.

СИМПТОМИ: Секако, најјасен знак за алергиите се симптомите, како што се чешање на очите и на носо, течење на нос, кивање и кашлање. Понекогаш се јавуваат и јасни видливи симптоми на кожата.

ТАЈМИНГ: Водете дневник кога овие симптоми се јавуваат. Така ќе знаете дали е во прашање алергија или не.

АЛЕРГИЈА НА ПОЛЕН се случува во време на сезона на полен. Ако на детето му тече нос, кива и кашла и кога не е надвор или вон сезона на цветање на полен, не е е во прашање алергија на полен.

Ако детето покажува симтоми на алергија во домот, следете дали симптомите се јавуваат кога детето е во присуство на домашно милениче. Детето може да има алергија и на грини или домашна прашина, па редовно ветрејте го домот, постелнина и почесто чистете со правосмукалка.

Дете има 50% шанса од родителите да наследи алергија.