Препознајте симптоми на несоница кај детето

Инсомнијата може да се класифицира во однос на времетраењето (краткотрајна или долготрајна), сериозноста и фреквенцијата на проблемот.

Несоница или инсомнија е нарушување на спиењето. Додека поголемите деца може да се пожалат самите, кај помалите најчесто родителите се тие кои посочуваат за  појавата на овој проблем. Последиците од инсомнија генерално се поврзани со чувство на ненаспаност при спиење и проблеми во секојдневното функционирање.

Инсомнијата може да се класифицира во однос на времетраењето (краткотрајна или долготрајна), сериозноста и фреквенцијата на проблемот. Краткотрајната инсомнија може да  трае само неколку дена или недели. Долготрајната инсомнија се појавува три пати неделно во период од еден месец и може да е предизвикана последици за кои ви е потребна лекарска помош (на пример депресија, анксиозност, болка и друго).

Понекогаш, очигледни причини не постојат.  Како причина за инсомнија може да биде и преголемата приврзаност на детето со родителите, кога тоа не сака да оди во кревет и сака да биде постојано со нив.

СИМПТОМИ

 • Проблеми со спиењето – потешкотии при заспивање, конзистентно спиење или рано будење
 • Тензија / напнатост пред одење во кревет и сомнеж дали ќе успее да заспие
 • Поспаност во текот на денот
 • Проблеми на училиште и во однесувањето
 • Раздразливост / промени во расположението
 • Депресија
 • Хиперактивност
 • Намалено внимание
 • Агресија
 • Проблеми со меморијата

ПРИЧИНИ

 • СТРЕС. Да, и децата како и возрасните може да страдаат од стрес. Затоа треба да изградите доверба со вашето дете за да тоа се чувствува удобно и да ги споделува со вас своите грижи. Прашајте го како стојат работите на училиште. Дали вашето дете е вознемирувано од некого? Дали се е во ред во вашиот дом (дали има расправии, караници помеѓу децата, брачни или финансиски проблеми, смрт во семејството, неодамнешна промена на работното место, преселба во нов дом)? Децата се грижат повеќе отколку што мислите и претерана грижа и стрес може да доведат до инсомнија.
 • КОФЕИНсигурно знаете дека дури и некои газирани напитоци и повеќето енергетски пијалаци содржат кофеин. Кофеинот го има и во чајот, но и во какаото, па затоа не претреувајте со нивна консумација.
 • Медицински, психијатриски и други нарушувања на сонот. Неконтролирана ноќна астма, затнат нос од алергии или чешање на кожата од егзема може да му попречат на малечкото да има добар сон. Други медицински нарушувања вклучително фибромиалгиа, грчеви во мускулите, зголемена болка, „оган“ во стомакот и тироидна болест можат да предизвикаат инсомнија. Потрудете се да го проверите физичкото здравје на вашето дете за можниот причинител на инсомнија. Нарушувања на сонот како обструктивна „апнеа“ (престанок на дишењето за време на спиење и најчесто поврзан со ‘рчење) и синдром на „немирни нозе“ може да го попречат спиењето на вашето дете. Невро-развојните нарушувања како аутизам, ментална ретардација и Аспергер синдром исто така може да бидат причина за инсомнија. На крај, психијатриските состојби како депресија или биполарни нарушувања можат да се поврзат со лош сон.
 • ДРУГИ ФАКТОРИврева, жештина, студ и светлина во спалната соба можат да попречат во спиењето. Проверете дали креветот и душеците се удобни и дали прозорците не пропуштаат надворешни влијанија. Ова подразбира и исклучување на електронските уреди во собата.
Не постои специфичен тест за инсомнија. Дијагнозата се базира на симптоми и исклучувањето на медицински проблеми, психолошки проблеми и други нарушувања на сонот.