Пулмолог објаснува: Треба ли да се вакцинираат децата против COVID-19?

Бројот на деца се зголемува во согласност со бројот на заразени. Колку повеќе се заразуваат на дневна основа, толку е поголем бројот на амбулантски прегледи и приеми. Засега нема потреба од вакцинирање на децата, вели д-р Оливера Остојиќ, детски пулмолог и раководител на болницата за деца и белодробни заболувања во КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ во Белград

Дури ни кај децата со хронични и сериозни болести не се покажа дека коронавирусот посериозно ги загрозува, објаснува д-р Остојиќ

„Засега нема потреба од вакцинирање на децата, а дали ќе остане така ќе покаже времето“, смета д-р Оливера Остојиќ, детски пулмолог и раководител на болницата за деца и белодробни заболувања во КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ во Белград.

„Дури ни кај децата со хронични и сериозни болести не се покажа дека коронавирусот посериозно ги загрозува“, истакна таа.

Сега од март почнуваат алергиите на полен. Според д-р Остојиќ, коронавирусот започнува со температура, додека кај алергиите таа температура изостанува

Д-р Оливера Остојиќ, детски пулмолог

Како што вели, клиничката слика не се менува посебно, бројот на деца се зголемува во согласност со бројот на заразени. Колку повеќе се заразуваат на дневна основа, толку е поголем бројот на амбулантски прегледи и приеми.

„И понатаму е присутна шаренолика клиничка слика, доминантни респираторни симптоми, со општи, некогаш и дигестивни симптоми. Сите респираторни вируси имаат слични симптоми, само коронавирусот се смета за најсилен, така што ги победи оние послабите кои се сезонски. Поради тоа, регистрираме помалку заболувања од другите вируси“.

Сега од март почнуваат алергиите на полен. Како што објасни д-р Остојиќ за „150 минути“, вирусот започнува со температура, додека кај алергии таа температура изостанува. (Б92)