Потребно:
- 1 портокал
- 16 каранфилчиња
- 6 литри бело вино
- 240 гр шеќер
- 120 мл сок од портокал
- 1 исечен лимон
- 8 стапчиња цимет, скршени
- 6 мешунки од кардамон, мелени
За сервирање:
- Парчиња лимон
- Стапчиња цимет
- Свежо морско оревче
Подготовка: Овој рецепт е за поголема количина, која секако може да ја прилагодите по сопствени потреби. Портокалот избодете го со каранфилче и пресечете го на половина. Во тенџерето истурете ги виното, шеќерот и сокот од портокал. После тоа, додадете портокалот, лимонот исечен на кругови и зачините. Варете на многу тивок оган, повремено мешајќи, 20-30 минути. Послужете и уживајте. Добар апетит!