РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: ШАКШУКА – Летен ручек во кој ќе уживате

Летните температури може да бидат многу заморни, а во текот на летните месеци најмногу ни одговара лесна храна. Ова е рецепт за идеален летен ручек - шарено јадење од јајца и зеленчук кое потекнува од Тунис, а се јаде и како појадок или вечера и е многу едноставно за подготовка.

Потребно:

  • 1 поголем кромид
  • 1-2 зелени пиперки
  • 1 црвена пиперка
  • 2 чешниња лук
  • 6 домати со средна големина
  • ½ шолја доматно пире
  • 6 јајца
  • Сол
  • Црн бибер
  • Чили
  • Црвен пипер во прав
  • Ким
  • Свеж магдонос
  • Маслиново масло

Подготовка: Кромидот, пиперките и лукот исечкајте ги и малку динствувајте ги на маслиново масло во поголемо тавче. Зачинете ги со сол, црвен пипер, ким и црн бибер. Заеленчукот динствувајте го околу пет минути, додека не омекне, а потоа додадете ги доматите исечкани на коцки и доматното пире. Оставете доамтите да се проварат, потоа поклопете го тавчето и оставете да се вари околу 15 минути. Потоа тргнете го капакот и оставете да се готви уште неколку минути додека сосот не се згусне. Кога е згуснат сосот, со задната страна на вилушката направете дупки во јадењето во кои ќе ставите искршените јајцата. Покријте го тавчето и оставете јајцата да се динствуваат во сосот на средна температура, додека јајцата убаво не се испечат, односно додека белките целосно не обелат. Жолчките треба да бидат меки и течни. Пред консумирање врз јадењето ставете сечкан свеж магдонос. Добар апетит!