Што е овулација?

Сознанијата за овулацијата и препознавањето на симптомите на овулација ги зголемуваат шансите за бременост кај секоја жена.

Овулација е фаза од менструалниот циклус на жената кога зрелата јајце клетка се ослободува од површината на еден од јајчниците. Ослободената јајце клетка е спремна за оплодување. Ова е идеалниот период за зачнување. Новиот живот почнува доколку зрелата јајце клетка се сретне со сперматозоидот на нејзиниот пат низ јајцеводот. Во спротивно таа пропаѓа. Кај поголемиот дел од жените овулацијата се случува еднаш во секој месечен циклус, од пубертетот до периодот на менопауза, освен за време на бременоста и доењето. Понекогаш може да постојат и неправилни овулации или овулацијата да изостане.

ЗНАЦИ И СИМПТОМИ НА ОВУЛАЦИЈА

Регуларен менструален циклус – регуларен месечен циклус на 24 до 35 дена е во најголем број случаи овулаторен.

Промени во цервикалниот секрет – две недели пред очекуванато месечно крвавење се јавува прозирен, обилен, воденест вагинален секрет кој е најизразен непосредно пред овулацијата. Ваквиот секрет обезбедува храна и заштита на сперматозоидите и го олеснува нивното движење кон јајце клетката.

Зголемено либидо (сексуален нагон) и зголемена физичка привлечност преку подобар изглед и зголемен телесен мирис.

Стомачна болка – некои жени чувствуваат болка за време на овулацијата. Болката може да биде распространета или локализирана на една страна од долниот дел на стомакот.

Оскудно крвавење од матката – како резултат на хормонските промени во период на овулација можна е појава на оскудно вагинално крвавење кое се смета за нормален знак.

Пораст на базалната температура – обично се јавува благ пораст ( 0,5 Ц степени ) на базалната температура. Овој температурен скок е сигнал дека настапила овулација. Тој не претходи на овулацијата туку е показател за веќе настапена овулација.

Предменструален синдром – овулацијата може да биде следена со појава на напнатост во дојките и нивно зголемување, подуеност на стомакот и промена на расположението.