Што треба да знаете за бременоста по 35. година

Некои од овие ризици може да ја стават мајката и детето во опасност. Сепак, со лекарски совети, жените над 35 години и тоа како можат да ја изнесат бременоста и да родат здраво дете.

Бременоста по 35. година од животот може да донесе разни ризици и предизвици. Тука, меѓу другото спаѓа надносена бременоста, драматични емотивни промени, абнормалности на хромозомско ниво. Некои од овие ризици може да ја стават мајката и детето во опасност. Сепак, со лекарски совети, жените над 35 години и тоа како можат да ја изнесат бременоста и да родат здраво дете.

  • Поголема  е шансата да добиете близнаци. Научниците не се сигурни зошто до ова доаѓа, но испитувањата покажале дека има врска со одредени медикаменти и хормонални промени.
  • Жените кои забременуваат по 35. имаат поголеми шанси да имаат спонтан абортус. Жените кои наполниле 35 години имаат за 20% поголеми шанси за спонтан, додека кај жените по 45. година тој ризик изнесува 33% во однос на помладите трудници.
Ако забремените, а имате над 35 години, ќе одите на дополнителни тестови, оти постои поголем ризик бебето да развие хромозомски пореметувања. Една од анализите е и тест на Тунеров синдром.
  • Многу е важно здраво да се храните за време на бременоста. Правилната и балансирана исхрана, со овошје и зеленчук ќе ви помогне вам и на вашето бебе да останете здрави.
  • На овие години, имате поголеми шанси да развиете компликации за време на бременоста или по породувањето, како што е дијабетесот.
Можеби ќе би треба повеќе време да останете бремена.
Важно е да се напомене дека секоја жена е поинаква.
  • Забележани се и драстични емотивни промени кај жените кои се бремени по 35. година.
  • Исто така, поголема е шансата да се породите со царски рез.