СПОРЕД ЕКСПЕРТИТЕ: Еве што треба да знаат децата на возраст од 5, 10 и 15 години

Тројца експерти зборуваат за клучните работи што децата треба да ги знаат на три клучни возрасти за да бидат самоуверени и способни да успеат во животот.

Децата секој ден учат нешто ново, а родителите се трудат да ги подготват за се што ги чека кога ќе пораснат. Во Националното истражувањето на детските болници во 2019 година, 63 проценти од родителите кои учествувале рекле дека прават се што можат за да ги подготват своите деца за возраниот период.

Тројца експерти зборуваат за клучните работи што децата треба да ги знаат на три клучни возрасти за да бидат самоуверени и способни да успеат во животот.

Работи што децата треба да ги знаат до петтата година од животот:

 • Своето име, името и презимето на родителите, домашната адреса и телефонски број
 • Како и кога да повикаат Брза помош
 • Како да препознаат опасни луѓе
 • Безбедност во сообраќајот
 • Како да изразат емоции.

Работи што децата треба да ги знаат до десетгодишна возраст:

 • Што носи пубертет
 • Негативните последици од употребата на оружје
 • Опасностите од интернетот
 • Како да се однесуваат кога се сами дома
 • Како да ги препознаат и регулираат емоциите.

Работи што децата треба да ги знаат до 15-годишна возраст:

 • Како да комуницираат со непознати возрасни лица
 • Како самостојно да го започнат денот
 • Како да креираат сопствена содржина
 • Да почитуваат различни мислења и ставови.