СТУДИИ ОТКРИЛЕ ПОДАТОК КОЈ ЌЕ ГИ ИНТЕРЕСИРА МНОГУ РОДИТЕЛИ: Колку часа дневно трошите за да го успиете бебето?

Лулање, доење, држење во раце, возење во количка, возење во автомобил... се само некои од активностите кои родителите ги преземаат да го успијат своето бебе.

Ако некогаш сте го смирувале расплачено бебе во 3 часот наутро или сте се искрале од собата каде што спие, а штом сте ја допреле кваката тоа заплакало, ова истражување не ви носи никакви изненадувачки факти.

Родителите се способни да прават секакви работи за да ги заспијат своите малечки, а знаете ли колку часови дневно поминуваат на оваа активност? Верувале или не, дури и пет часа во денот.

Ова е резултат на истражувањето спроведено од организацијата Sleep Junkie, во кое учествувале 500 родители од САД и 500 од Велика Британија, чии деца биле на возраст до 18 месеци. Родителите запишувале до минута како изгледаат нивните денови, а од нивните извештаи беше очигледно дека повеќето од нивните активности се вртеле околу заспивање на нивните деца (на било кој начин) или легнување во кревет.

Кога истражувачите ги собрале сите минути вложени во грижата за бебињата, добиле неверојатен резултат. Во просек, мајките поминуваат речиси два часа на ден за да ги спијат своите бебиња на градите, а одејќи со нив наоколу дури еден час и 21 минута.

Оние родители кои решиле да ги возат своите бебиња во автомобили за да ги заспијат, поминале околу 40 минути зад воланот.

Подготовката на бебињата за спиење, како капење, подригнување и читање (за малку постари бебиња) траела во просек уште 2 часа на ден. Така, собирајќи го вкупното време што родителите го поминуваат дневно на сите активности кои водат до една цел – спиење – добиле бројка од дури 5 часа и 25 минути дневно.

Истата студија покажа дека само 10 отсто од анкетираните родители спијат седум или повеќе часа навечер, а во текот на денот повеќето родители можат да одвојат само 32 минути дневно за себе.