СТУДИЈА: Децата родени од мајки кои се бореле со депресија за време или по бременоста, почесто страдаат од ментална здравствена состојба

Децата чии мајки доживеале и антенатална и постнатална депресија, имале најголем ризик да развијат депресија подоцна во животот. Влијанието било особено изразено кај ДЕВОЈЧИЊАТА

Студијата ја нагласува важноста на поддршката за ментално здравје за родителите и за време на бременоста и откако ќе добијат бебе
  • Истражувачите откриле дека депресијата пред и по бременоста може да влијае на детето
  • Студијата доаѓа во услови на загриженост за менталното здравје на мајките за време на Ковид-19
  • Наодите се засноваат на 14-годишна студија во Бристол

Децата на мајки депресивни во бременоста имаат поголема веројатност и самите да страдаат од депресија во иднина, сугерира студија.

Експертите од Универзитетот во Бристол, исто така, открија дека младите имаат поголем ризик ако нивната мајка се соочи со постнатална депресија.

14-годишниот истражувачки проект следел 5.000 деца додека не наполнат 24 години, редовно оценувајќи го нивното ментално здравје. Резултатите покажале дека децата на мајки кои биле депресивни пред или по породувањето биле подепресивни како тинејџери во споредба со нивните врсници.

Експертите велат дека студијата ја нагласува важноста на поддршката за ментално здравје за родителите и за време на бременоста и откако ќе добијат бебе.

Тоа доаѓа во услови на загриженост за менталното здравје на мајките и влијанието на недостатокот на состаноци лице в лице за да се открие проблемот, за време на пандемијата Ковид-19.

Перинаталните проблеми со менталното здравје, што ги опфаќа и бременоста и 12 месеци по раѓањето, се релативно чести. Според NHS Англија, една петтина од жените доживуваат постнатална депресија и други проблеми со менталното здравје.

14-годишниот истражувачки проект следел 5.000 деца додека не наполнат 24 години, редовно оценувајќи го нивното ментално здравје

Истражувачите користеле податоци од 5.029 луѓе.

Како деца, тие беа оценети со користење на стандарден прашалник за мерење на нивото на депресија, што потоа се повторило девет пати. Откриено е, во просек, дека децата на мајки кои доживеале постнатална депресија, се соочиле со депресија која се влошила во текот на периодот на нивната адолесценција.

За споредба, децата на мајки со антенатална депресија, која е во текот на бременоста, имале, во просек, повисоко ниво на целокупна депресија во текот на овој период.

Децата чии мајки доживеале и антенатална и постнатална депресија, имале најголем ризик да развијат депресија подоцна во животот. Влијанието било особено изразено кај девојчињата, напишаа академиците во медицинскиот журнал „BJPsych Open“.