ВИСИНА И ТЕЖИНА: Колку расте бебето до првата година од животот

Нормално е некои бебиња да добиваат 113-142 гр неделно. Просечно, доените бебиња ќе ја дуплираат својата тежина во третиот или четвртиот месец од животот. За една година, бебето ќе биде тешко околу 2,5 до 3 пати отколку на раѓањето.

Добивањето на тежина, односно напредувањето, особено во првите месеци од животот, е прашање од голема важност за родителите, кои многу лесно, ако добиените и очекуваните грамови не се поклопат, може да станат извор на голема нервоза и стравови дека детето е гладно.

Кога е во прашање добивањето на тежина, важно е да го знаете следново:

  1. Тежината на бебето потребно е да се мери на иста вага со иста гардероба (пожелно е без облека), за да секој пат се добие прецизна слика на измерената тежина
  2. Различни ваги може да пружат многу различни читања: облеката или пелените може да варираат во тежината и на тој начин да влијаат на резултатот.
  3. Бебињата не добиваат на тежина рамномерно, туку имаат периоди на наглсен раст и период на побавен раст – за не се грижите непотребно, најдобро е да не го мерите бебето почесто од еднаш неделно.

 

ВОЗРАСТ на бебето Просечна тежина (извор 1) Просечна тежина (извор 2,3)
0-4 месеци 155-241 гр. неделно 170 гр. неделно
4-6 месеци 92–126 гр. неделно 113-142 гр. неделно
6 -12 месеци 50–80 гр. неделно 57-113 гр. неделно
ИЗВОРИ:

1.    Стандарди за раст на децата на СЗО

2.    Riordan J. Breastfeeding and Human Lactation, 3rd ed. Boston: Jones and Bartlett, 2005, p. 103, 512-513.

3.    Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

 

Нормално е некои бебиња да добиваат 113-142 гр неделно. Просечно, доените бебиња ќе ја дуплираат својата тежина во третиот или четвртиот месец од животот. За една година, бебето ќе биде тешко околу 2,5 до 3 пати отколку на раѓањето.

ВОЗРАСТ на бебето Просечен раст во висина Просечен раст на обемот на главата
O-6 месеци 2,51 см. месечно 1,27 см. месечно
6-12 месеци 1,27 см. месечно 64 мм. неделно
За една година, типично доено бебе ќе ја зголеми својата должина од раѓањето за 50% и обемот на главата за 33%