За што најмногу се грижат родителите на децата кои почнуваат средно училиште

Преминот од основно во средно училиште може да биде застрашувачки, не само за децата, туку и за родителите. Останете оптимисти и разговарајте отворено и искрено со децата за да помогнете во олеснување на анксиозноста, советува експертката за родителство Сју Аткинс

Истражување спроведено меѓу 1.000 родители во Велика Британија открило дека мајките и татковците чии деца почнуваат да учат во средно училиште најмногу се загрижени за малтретирањето, дали нивните деца ќе стекнат пријатели и притисокот од врсниците.

53 проценти од родителите изјавиле дека се загрижени дека нивните деца ќе бидат помалку безбедни во средно училиште отколку во основно училиште. Шест од десет родители имаат намера да ја следат локацијата на своето дете со апликации за следење, додека 32 проценти признаваат дека тоа веќе го направиле уште во основно училиште.

53 проценти од родителите изјавиле дека се загрижени дека нивните деца ќе бидат помалку безбедни во средно училиште отколку во основно училиште

„Преминот од основно во средно училиште може да биде застрашувачки, не само за децата, туку и за родителите. Останете оптимисти и разговарајте отворено и искрено со децата за да помогнете во олеснување на анксиозноста“, советува експертката за родителство Сју Аткинс.