Знаци дека на детето му е потребно повеќе време со таткото

Кога татковците се вклучени, тоа има значајно влијание на когнитивниот и социјален развој на детето, а тоа носи и добро чувство, мир и самодоверба.

Истражувањата покажуваат дека татковците играат многу важна улога во животот на децата. Кога татковците се вклучени, тоа има значајно влијание на когнитивниот и социјален развој на детето, а тоа носи и добро чувство, мир и самодоверба. Научните студии покажале и тоа дека дете кое вклучена фигура на татко во животот, ќе има емотивна сигурност и поголемо ниво на самодоверба.

Ова се неколку знаци преку кои ќе препознаете дали на вашето дете му треба повеќе време со таткото.


Секојдневно ве прашува каде е тато

Додека не наполнат една година, децата не можат во целост да разберат дека дека се одвоени од вас и лицето кое се грижи за нив. Како расте, нивната врска со останатите лица, конкретно со таткото почнува да се менува, Тоа има врска со исчезнувањето на објектот од видното поле и со стравот од одвојување, па полека ќе бара да знае каде е тато кога не е во близина, и да бара тато да го направи она што и вие можете, како врзување врвки и хранење. На овој начин детето ја развива својата самостојност. Тоа знае кога вие одите на работа или само ја напуштате просторијата, но за тато не може со сигурност на знае.

Премногу време пред екраните

Доколку ви се чини дека вашето дете премногу гледа телевизија, или користи мобилен телефон, време е да го поттикнете на активност. Според стручњаците, децата на возраст од 2 до 5 години се ограничуваат на еден час квалитетно време минато пред екран. Сепак, се покажало дека кај децата просекот е повеќе од три часа дневно. Ако ова е случај и кај вас, време е таткото да се вклучи, да го изнесе детето надвор, да редат заедно коцки и да уживаат во заедничкото време.

Детето е мрзоволно и чести има испади

Доколку татко не е тука или минува помалку време со детето од вообичаено, можно е кај детето да се јават нервозни моменти. Тоа е од причина што децата сакаат рутина, и ако нешто го наруши нивниот баланс, тоа ги вознемирува и реагираат со исфрустрираност и тоа најчесто врз мајките.

Детето е наметливо… со вас

Детето на одредена возраст ќе стане многу свесно за татковската фигура и ќе сака да минува време со него. Тоа се случува будејќи ќе почне да сфаќа дека постојат и други личности освен вас во неговиот живот. Во секој случај, ако детето стане наметливо и напорно, време е за создавање врска со таткото.