Зошто тиквицата е одлична храна за бебето?

Многу родители сакаат знаат кога е вистинско време за воведување тиквица во бебешката исхрана.

Тиквицата е прекрасен зеленчук за бебе и може лесно да се комбинира во рецепти за најмалите. Иако содржи можеби помалку хранливи материи, во споредба со тиквата, таа и натаму останува супер зеленчук за бебето.

ТИКВИЦА (50 гр сварена и без лушпа)

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А – 1340 IU Калиум – 304 мг
Витамин Ц – 5.5 мг Фосфор – 48 мг
Пантотенска киселина – .3 мг Магнезиум – 26 мг
Ниацин – 05 мг Калциум – 16 мг
Рибофлавин – .04 мг Натриум – 287 мг
Тиамин – .04 мг Железо – .42 мг
Фолна киселина – 20 мцг Исто содржи и помали количини на селен, бакар,манган и други минерали
Содржи и други витамини во мали количини  

Кога може да се воведат во бебешката исхрана?

Многу родители сакаат знаат кога е вистинско време за воведување тиквица во бебешката исхрана. Тиквици може да се воведат во исхраната на бебето веќе од шестиор месец (без кора), а за да се даваат со лушпа најдобро да се почека бебето да наполни осум месеци, оти лушпата малку тешка за варење.