БЕЗГРИЖНО ЛЕТО: Дали на детето му се потребни очила за сонце?

Децата во летните денови, поминуваат многу време надвор. Главно, родителите ги мачкаат децата со заштитна крема и им ставаат капчиња, но што е со нивните очи?

Децата во текот на годината повеќе се изложуваат на сонце од возрасните. Ова зголемено изложување на сончева светлина го зголемува ризикот од оштетувања на окото од ултравиолетовата светлина (УВ) – невидливо електромагнетно зрачење што го емитува сонцето. За разлика од очите на возрасните, детските очи се уште созреваат и можат толку ефикасно да ги филтрираат штетните УВ зраци.

Детските очни капаци и кожата околу очите се поранливи од кожата на возрасните. Оштетувањето од УВ зраците се акумулира со текот на времето. Долготрајните проблеми со очите кои не се специфични за децата може да вклучуваат катаракта и макуларна дегенерација поврзана со возраста.

Постојат и некои краткорочни физички несакани ефекти од премногу УВ светлина, вклучувајќи фотокератитис, исто така познат како “снежно слепило“. Ова се случува кога УВ зраците се одбиваат од песок, вода, мраз и снег или ако гледате во сонцето. Фотокератитисот е како да имате изгорено око.

За среќа, очилата за сонце ќе ја заштитат кожата околу окото и само окото. Размислете за тоа вашите деца да носат очила за сонце секој ден. УВ зраците и понатаму можат да ги оштетат очите во облачните денови, затоа внимавајте, нагласуваат лекарите од Мајо клиниката.