COVID-19: Речиси сите симптоматски пациенти имале најмалку еден од овие три симптоми, покажа истражувањето на CDC

Кашлицата била најчестиот симптом: 84% од анкетираните пациенти рекле дека имале кашлица, открива тимот на CDC и државните здравствени работници. Треската била следниот најчест симптом, при што 80% од пациентите пријавиле дека имале треска. Краткиот здив почесто бил поврзан со луѓе кои биле хоспитализирани

Новата анализа на Американскиот центар за контрола и превенција на болести (CDC) открива дека повеќето пациенти со коронавирус делат намалку најмалку еден од трите симптоми: треска, кашлица или краток здив

♦♦♦♦♦♦♦

COVID-19 може да предизвика широк спектар на симптоми, но новата анализа на Американскиот центар за контрола и превенција на болести (CDC) открива дека повеќето пациенти делат намалку најмалку еден од трите симптоми: треска, кашлица или краток здив.

Анализата, објавена во четвртокот во неделниот извештај за морбидитетот и морталитетот на CDC, опфаќа 164 лица со лабораториски потврдени случаи на COVID-19. Сите пациенти имале симптоми и биле болни помеѓу 14 јануари и 4 април.

– Бидејќи COVID-19 беше ново заболување и со оглед на тоа што информациите за симптомите беа ограничени, особено кај пациенти кои не биле хоспитализирани, CDC направи дополнително истражување на пациенти идентификувани од локалните здравствени работници, информираат од Центарот. Од пациентите било побарано да пријават од широкиот спектар на симптоми, но исто така, биле замолени да пријават и какви било дополнителни симптоми кои не биле широко признаени.

Пациентите, исто така, имале широк спектар на други симптоми, вклучувајќи БОЛКА ВО МУСКУЛИТЕ, ЗАМОР И ГЛАВОБОЛКА. Најмалку еден проблем со стомакот, најчесто ДИЈАРЕЈА, бил пријавен од половина од пациентите. Некои пациенти исто така пријавиле гастроинтестинални симптоми како што се БОЛКИ ВО СТОМАКОТ, ГАДЕЊЕ И ПОВРАЌАЊЕ

Меѓу овие пациенти, скоро сите – 96% – имале или треска, или кашлица или краток здив, а околу 45% ги искусиле трите симптоми.

КАШЛИЦАТА била најчестиот симптом: 84% од анкетираните пациенти рекле дека имале кашлица, открива тимот на CDC и државните здравствени работници. ТРЕСКАТА била следниот најчест симптом, при што 80% од пациентите пријавиле дека имале треска. КРАТКИОТ ЗДИВ почесто бил поврзан со луѓе кои биле хоспитализирани.

Пациентите, исто така, искусиле широк спектар на други симптоми, вклучувајќи БОЛКА ВО МУСКУЛИТЕ, ЗАМОР И ГЛАВОБОЛКА. Најмалку еден проблем со стомакот, најчесто ДИЈАРЕЈА, бил пријавен од половина од пациентите. Некои пациенти исто така пријавиле гастроинтестинални симптоми како што се БОЛКИ ВО СТОМАКОТ, ГАДЕЊЕ И ПОВРАЌАЊЕ.

Повисок процент на луѓе кои не морале да одат во болница го изгубиле ЧУВСТВОТО ЗА ВКУС ИЛИ МИРИС.

Овие резултати не може да се генерализираат, бидејќи тестирањето било ограничено на одредени пациенти во овој временски период, а хоспитализираните пациенти веројатно се презастапени во примерокот на анкетирани лица, но податоците им даваат на лекарите подобра насока за тоа кој можеби треба да биде тестиран или изолиран за да се забави ширењето на пандемијата со COVID-19, пишува „Си-ен-ен“.