ДАЛИ ВИ ЧИНИ ДЕКА НИКАКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ДОПРЕТЕ ДО ДЕТЕТО? Можеби правите една од овие 8 класични дисциплински грешки

Ако сте ги испробале сите класични стратегии за да го натерате вашето дете да ве послуша, а тоа и понатаму ве удира, одговара лошо и го исмева својот помлад брат или сестра, можеби правите една од овие десет вообичаени грешки.

Колку и да се трудите, детето едноставно не ве слуша? Полесно е отколку што мислите, само треба да ги избегнувате овие 8 работи кога спроведувате дисциплина.

1. Го карате во јавност

Ако се работи за нешто опасно како истрчување на улица или туркање друго дете од лулашка, тогаш мора веднаш да реагирате, но во спротивно избегнувајте да го дисциплинирате детето пред други луѓе. Кога го правите ова, детето може да биде повеќе фокусирано на тоа кој го слуша разговорот отколку на она што се обидувате да го научите. Доколку во тој момент не можете да најдете простор за да разговарате, накратко посочете му дека неговото однесување е лошо и дајте му до знаење дека за тоа ќе разговарате дома.

2. Давате нејасни упатства

Милион пати сте му кажале на детето да не ја фрла јакната на под, па зошто продолжува да го прави тоа? Верувале или не, вашето дете можеби не сфаќа што барате од него. Кажете му на детето што да прави („Те молам закачи ја јакната кога ќе влезеш“), наместо тоа што не смее да го прави („Не ги фрлај работите на под“).

3. Го поткупувате детето

Дали им ветувате бонбони секогаш кога ќе ве послушаат? Оваа стратегија може дури и да успее – но само на краток рок. Подмитувањето всушност го наградува лошото однесување на вашето дете, затоа немојте да се изненадите кога вашето дете ќе изглуми испад на бес за да го добие она што го сака следниот пат. Тие мора да разберат дека правилното однесување не доаѓа со награда; тоа едноставно се очекува.

4. Зборувате и зборувате и зборувате

Сакате да му дадете до знаење на вашето дете дека не е во ред да се истури чаша вода врз кучето? Не ви треба долго предавање. Накратко објаснете зошто полевањето на кучето не е добра идеја, дајте им до знаење дека не треба да го прават тоа повторно и продолжете понатаму.

5. Паничите

Тешко е да останете смирени кога вашето дете ќе ги фрли вашите омилени обетки во тоалетот, но викањето ја поткопува вашата способност да допрете до нив. Децата не можат да научат лекција кога им се вика. Или замолчуваат или се лутат. Одговорете на нивното лошо однесување со смирен тон и објаснете им зошто нешто не е во ред.

6. Сè сфаќате лично

Децата ве провоцираат од различни причини: им недостасува самоконтрола, сакаат да ги тестираат границите, им треба вашето внимание… Не го прават тоа затоа што не им се допаѓате или не ве сакаат! Непотребната навреденост може да ве оддалечи од вашето дете и да ја ослаби вашата врска. Продолжете со прегратките и бакнежите, но и дајте му до знаење на детето дека го почитувате и исто така очекувате и тоа да ве почитува.

7. Воведувате нерационални казни

За дисциплината да биде ефективна, казната мора да биде пропорционална на лошото однесување, а не на вашето ниво на фрустрација. Преголемите казни не само што се неправедни, туку и голем предизвик за извршување. За да не се изрекуваат ирационални казни, однапред поставете куќен ред во кој се наведуваат последиците.

8. Склони сте да попуштате

Спроведувањето на правилата спорадично го учи детето дека нивното кршење не е голема работа, бидејќи можеби нема да има никакви последици. Збунувачки е и за малите деца. Избегнувајте да паднете во оваа замка со редовно преиспитување на вашите очекувања. Ако вашето дете не ги исполнува, решете го тоа – или со укажување на пропустот или со спроведување на соодветна санкција.