Две активности кои имаат најдобро влијание врз детскиот мозок

Невролозите истакнуваат дека овие две активности се поврзани со подобрување на когнитивната функција.

Родителите кои сакаат да пораснат попаметни деца треба да ги пријават за тимски спортови, да ги остават видео игрите и да земат книга, сугерира една студија. Невронаучниците од Универзитет во Финска поминале две години проучувајќи 504 деца на возраст меѓу 6 и 9 години. Тие дошле до заклучок дека децата кои поминувале повеќе време читајќи и играјќи тимски спортови развиле подобри вештини за размислување од оние кои се фокусирале на други активности – од ненадгледувана работа на компјутер до неструктурирана слободна игра.

Најдобар резултат постигнале децата кои освен повеќе време за спорт и читање, имале и здрава исхрана, која истражувачите ја дефинирале како традиционална нордиска  исхрана која вклучува млечни производи со малку маснотии и помалку црвено месо или колбаси.

„Квалитетот на исхраната и честите тимски спортови и читање се поврзани со подобрена когнитивна функција“, додаваат експертите.