ЕКСПЕРТИТЕ ТВРДАТ: Ова се 6-те најдобри игри за мали генијалци

Лекарот открива кои играчки од раното детство се најдобри за развојот на детето.

Сите сакаме нашите деца да пораснат во мали генијалци, нели? Роберт Тицер е американски професор и научник и споделува совети и трикови кои ќе им помогнат и на родителите и на децата на тој пат. Тицер тврди дека првите две години од животот на детето се најважни. „Постои истражување од Универзитетот Стенфорд кое покажа дека бебињата размислуваат со различна брзина врз основа на јазичната средина во која се наоѓаат во првите 18 месеци од животот“, вели тој.

„Главниот совет што би го дал на родителите е да го научат своето дете на јазични вештини што е можно порано, бидејќи тоа не само што ќе влијае на тоа колку брзо детето ќе размислува, туку ќе влијае и на речникот и јазичните вештини на детето во иднина. 90% од мозокот е развиен до петтата година, препорачувам околу 90% од сите напори на родителите во образованието на своето дете да се вложат до петтата година“, тврди Тицер. Значи, она што детето ќе го научи во првите години од животот многу ќе влијае на неговиот успех во иднина.

Д-р Тицер препорачува воведување паметни игри од првите денови од животот на детето.

Детско креветче

“Постојат студии кои покажуваат дека колку е поинтерактивна околината на бебето, толку подобро ќе учи. Еден од најдобрите начини за учење во најрана возраст е во интерактивна средина, како што се детски креветчиња над кои висат тропалки играчки “, вели д-р. Тицер. Лекарот препорачува ваквите активности да се започнат многу рано. „Бебињата практично немаат контрола врз својата околина, па родителите треба да ја направат нивната околина интерактивна на секој можен начин.

Игри со балони

Ако имате балон во близина, д-р Тицер има одлична идеја за активност со балони. „Дојдов и на идеја да врзам балони со хелиум за ногата и рацете на бебето, користејќи ткаенина (се разбира, треба да бидете исклучително внимателни, да не бидат премногу цврсто врзани). Оваа активност можете да ја направите на возраст од неколку недели, а бебињата можат да разберат дали ги движат рацете или нозете, придвижувајќи го балонот“, тврди лекарот.

Читање

Сите нè учат од мали нозе дека читањето е важно, но д-р Тицер смета дека читањето е клучно за развојот на детето. “Ви препорачувам да го научите вашето дете на јазични вештини и читање што е можно поскоро. Читањето книги на различни теми е еден од најдобрите начини да го проширите речникот на вашето дете. Наместо вашето дете да има омилена книга што сте ја прочитале 100 пати, набавете многу други различни книги“, советува д-р Тицер.

Коцки за градење

„Коцките за градење се магични играчки. Да имам многу пари, на секое дете на Земјата би му подарил класичен комплет дрвени коцки“, вели лекарот. Во 2017 година, една студија објавена во Journal of Early Childhood Research е утврдено дека градежните коцки во предучилишната возраст се поврзани со подобро учење математика. Играњето со сложени форми во предучилишна возраст исто така делува како отскочна даска за подоцнежните посложени математички концепти.

Учење јазици

Додека повеќето од нас веројатно зборуваат само еден или два јазици, д-р Тицер препорачува да го научите вашето дете многу јазици уште од рана возраст. „Постојат истражувања кои покажуваат дека е подобро да се изучуваат повеќе јазици истовремено од раѓање, наместо прво да се учи еден, а потоа подоцна да се воведат други јазици. Препорачувам да воведете најмалку 4 јазици. Постојат студии кои покажуваат дека мозокот се развива поефикасно ако истовремено учите повеќе јазици паралелно, и тоа од раѓање. Ако не го правите ова рано, детето нема да го развие својот полн потенцијал“.

Спортски игри

Знаеме дека физичката активност е одлична за физички развој, но можеби ќе ве изненади што спортот е одличен и за развивање на јазичните вештини на детето.  „Запознајте го вашето дете со многу различни спортови бидејќи тоа многу брзо ќе го прошири неговиот речник. Тоа исто така ќе може да научи во што ужива и соодветно да ги развие своите интереси и потенцијал“.