Еве кои машки и женски имиња се најпопуларни во Европа

За девојчињата најчест избор е името Марија. Во Бугарија, Кипар, Финска и Португалија родени се повеќе Марии отколку во која било друга земја.

Еуроњуз Калчр (EURONEWS Culture) објави листа на најчести имиња во 30 европски земји. Кога станува збор за земјите-членки на ЕУ, името Ноа е најчестиот избор за новородените момчиња.Се наоѓа на прво место во шест земји: Германија, Белгија, Холандија, Шведска, Швајцарија и Велика Британија.

Во Чешка Јакуб е омилено име меѓу родителите на момчиња, Норвежаните и Словаците најчесто го избираат името Јакоб, а Јурај е број еден во Грција. Варијациите како Георги или Георгиос се хит во Бугарија.

За девојчињата најчест избор е името Марија. Во Бугарија, Кипар, Финска и Португалија родени се повеќе Марии отколку во која било друга земја. Ана-Марија често се споменува во Романија.

Следува Ема, име популарно во Луксембург, Малта и Холандија, и Ема во Словачка, додека Миа е најпопуларното женско име во Хрватска, Естонија и Швајцарија. Софија е водечко женско име во Латвија и Литванија.

Во продолжение е листа на топ 10 најчести имиња за момчиња во Европа.

 • Лукас
 • Александар
 • Оливер / Оливие
 • Мухамед
 • Ноа
 • Елијас 
 • Матео
 • Габриел
 • Даниел, Лиам, Бенџамин
 • Рајан, Мартин, Дејвид, Лео, Адам, Теодор, Виктор

Ова е листата на 10 најчести имиња за девојчиња во Европа:

 • Софија
 • Хана
 • Марија
 • Изабела
 • Амелија
 • Јасмин
 • Ема
 • Емилија
 • Сара
 • Елизабет

Податоците се добиени од статистичките заводи на вклучените земји.