Храна за мозок: Намирници за развој на интелегенцијата кај децата

Исхраната во детството има долгорочно влијание на развојот на интелегенцијата, некои намирници помагаат при подобрување на помнењето и концентрацијата.

Генетиката не е единствена која влијаае на менталните способности на децата. И исхраната во детството може да има големо влијание на развојот на интелегенцијата. Некои намирници се похранливи од другите, па помагаат при развој на мозочните келтки и подобрување на помнењето и на концентрацијата.

ЛОСОС

Лососот е одличен извор на омега-3 масни киселини кои се од исклучително значење за растот и развојот на организмот. Истражувањата утврдиле дека луѓето кои го користат во својата исхрана покаѓуваат подобри резулатти на тестовите за интелегенција.

ЈАЈЦА

Јајцата се познати како супер извор на протеини, а жолчката содржи хранливи елементи кои ја поттикнуваат  работата на меморијата.

КИКИРИКИ

Кикириките се добар извор на витаминот Е и силен антиоксидант кој ја штити нервната мембрана. Оваа намирница му помага на детскиот нервен систем да ја искористи глукозата за добивање енергија.

ОВЕС

Оваа намирница на детето ќе му обезбеди доволно енергија да се разбуди и да биде концентрирано во текот на училишниот ден. Овесот е извор на витамините Е и Б, магнезиум и цинк, што е доволно мозокот да функционира со полн капацитет.