Како да препознаете дали вашето бебе е алергично?

При откривање дали бебето има алергија, треба да обрнете внимание на симптомите, и секако да посетите лекар кој најдобро би го утврдил тоа.

Иако постои верување дека децата помлади од две години не може да имаат алергиска реакција, бидејќи не се доволно изложени на алергени, востановено е дека дури и бебе од 6 месеци може да пројави алергија на мувла, прашина, полен или на животни.

При откривање дали бебето има алергија, треба да обрнете внимание на симптомите, и секако да посетите лекар кој најдобро би го утврдил тоа.

  • Семејно стебло. Доколку еден од родителите има алергија или астма, шансите да ги има и детето се 50%. Ако и двајцата родители имаат алергија, тогаш шансите се зголемуваат за 70 до 80%. Ако бебето има симптоми на настинка-водени очи, течење на носот (постојано го чешка или трие), кивање-подолго од две недели, тогаш највероjатно е во прашање алергиска реакција.
  • Бебињата со алергија може да имаат и темни кругови околу очите и се склони на инфекции на ушите-секогаш обрнете внимание на овие два симптома.
  • Алергија на одредени супстанци од околината, како и храната може да се тестира кај бебе кое наполнило 6 месеци. Најдобри тестови за откривање се брзите тестови на кожа, додека пак тестовите со земање на примерок од крвта се подолги за чека.