Како да убедите пребирливо дете да ја изеде храната што му ја сервирате

Размислувањето и готвењето оброци секој ден што детето на крајот одбива да ги јаде може да биде доста фрустрирачко. Не грижи се, се е нормално. Еве неколку совети како да му помогнете на вашето дете да ја изеде храната што му ја сервирате во чинијата.

Храната е важна за развојот на децата од повеќе причини. Покрај очигледната, физичката, важна е и за когнитивниот и емоционалниот развој и раст на децата. Затоа е подеднакво важно да се води сметка за типот на исхрана, како и за односот што децата ги воспоставуваат со храната. Ако имате пребирливo дете, пто се однесува до храната, знаете колку стресно може да биде времето околу оброците. Понекогаш се жали на храната, понекогаш бара нешто друго, а понекогаш воопшто не сака да јаде.

Секојдневната „борба“ да го натерате вашето дете да го изеде оброкот што сте му го послужиле може да стане фрустрирачка. Не се сите деца гурмани и тоа е сосема разбирливо. Некои деца едноставно поминуваат низ фаза кога одбиваат храна затоа што се друго им е поинтересно, а има и такви кои повеќе не сакаат нешто, отколку што сакаат. Можеби ќе ви биде тешко да не се обвинувате себеси во овие ситуации, бидејќи сметате дека сте одговорни за задоволување на потребата на детето за храна, но важно е да не го правите тоа. Како и возрасните, вкусот на децата се менува, а она што важи денес можеби нема да важи за неколку месеци.

Но, постојат неколку работи што можете да ги направите за да го мотивирате вашето дете да го изеде тоа што ќе му го ставите во неговата чинија.

  • Не претерувајте со количината на храна во чинијата

Големото количество на храна во чинијата може да има одбивен и демотивирачки ефект врз детето. Послужете мали порции за да не го обесхрабрите детето со голема количина храна и да му дозволите само да побара уште храна.

  • Бидете трпеливи

Понудете ја новата храна повеќе пати. Можеби ќе треба да понудите одредена храна 10 до 15 пати пред вашето дете да ја проба. Добар трик е да послужите нова храна во комбинација со омилената храна на детето. Ако детето одбива храна, не му нудите алтернатива. Тоа е знак за детето дека секогаш кога ќе одбие храна, ќе добие нешто друго што повеќе му се допаѓа.

  • Тргнете ги играчките и екраните за време на оброците

Создадете навика кај детето да јаде во хранилка (не го хранете додека игра или гледа цртани). Детето треба да биде свесно за храната што ја јаде. Тргнете ги играчките и исклучете го телевизорот или другите уреди што го одвлекуваат вниманието на детето од храна и јадење.

  • Вклучете го детето во изборот и подготовката на оброците

Земете го вашето дете на пазарување и во продавницата и дајте му можност да го избере зеленчукот што би сакало да му го подготвите за ручек или житарките што сака да ги јаде за појадок. Вклучете го детето во подготовката на оброците. Понудете да го измешате ручекот, да додаде храна во тенџерето или да помогне да ја поставите масата. Детето ќе се чувствува гордо и ќе сака да ја проба храната што ја „зготвило“.

  • Намалете ги меѓуоброците и соковите

Доколку забележите дека вашето дете ги одбива главните оброци, но јаде грицки без проблем, обидете се да ги елиминирате и придржувајте се до само 3 главни оброци дневно – појадок, ручек и вечера. Ова ќе му даде на вашето дете шанса да огладне. Исто така, намалете го консумирањето на сокови на минимум (бидејќи создаваат чувство на ситост) и избегнувајте да му давате вода на детето непосредно пред јадење.