Како наједноставно да препознаете дали детето добро гледа

Кои се знаците на предупредување кои укажуваат дека детето има лош вид?

Речиси 80 проценти од она што го учи детето го добива визуелно. Истражувањата покажуваат дека 70 проценти од два милиони деца на училишна возраст кои имаат потешкотии со читањето, имаат некоја форма на оштетување на видот, како што се перцептивна или бинокуларна дисфункција и очен мотор.

Ова предупредувачки знаци кај децата кои укажуваат на лош вид:

  • Затворање или прекривање на едното око
  • Детето ја држи книгата во близина на лицето
  • Го губи местото додека чита

  • Главоболка, мачнини или вртоглавица
  • Прекумерна трапавост
  • Кривење на главата на едната страна
  • Користење на прстот како ознака на местото во текот на читањето
  • Постојано триење на очите