Кога бебе смее да јаде манго?

Мангото е преполно со витамин А и содржи повисоко ниво на каротеноиди, од било кое друго овошје.

Како и папајата, мангото е тропско овошје и старосната граница за воведување на ова овошје варира од 6 до 8 месец, или од 8-10 месец. 

МАНГО (100 ГРАМА)

ВИТАМИНИ МИНЕРАЛИ
Витамин А – 1262 IU Калиум – 257 мг
Витамин Ц – 45.7 мг Фосфор – 18 мг
Витамин К – 6.9 мг Магнезиум – 22 мг
Витамин Е – 1.85 мг Калциум – 16 мг
Фолна киселина – 23 мцг Натриум – 3 мг
Исто така содржи и мали количини бакар, манган и цинк.

 

Дали е мангото алерген?

Како и останатото тропско овошје, и мангото има тенденција да предизвика алергиска реакција. Таа обично не е опасна по живот. Алергиските реакции кои ги предизвикува мангото, се типично дерматолошки, односно осипот главно избива околу устата, и од таа причина, педијатрите препорачуваат старосната граница за воведување на манго во исхраната на бебето, да биде од 8 до 10 месец.