Кога детето најмногу расте

Иако секое дете е единствено, во првите седум дена во животот, работите се комплетно исти за сите. Имено, бебето во првата недела учи да цица, а мајката се прилагодува.

Во текот на првата година од животот, бебињата најмногу растат, иако нивните активности во тој период се сведуваат само на спиење, хранење и играње. Токму овој период е оној кога забрзаниот раст е најочигледен на физичко ниво.

Прва година

Стручњаците наведуваат дека децата на училишна возраст растат околу два сантиметри годишно, додека во првите 12 месеци од животот, бебето расте 25 сантиметри.

Иако секое дете е единствено, во првите седум дена во животот, работите се комплетно исти за сите. Имено, бебето во првата недела учи да цица, а мајката се прилагодува.

Интересно е дека оној момент кога мајката ќе помисли дека е утврден распоред на доење, почнува да се сомнева дека бебето е постојано гладно.

Во првата година од животот метаболизамот на бебето е многу брз, па и потребата за храна некогаш може да биде поголема во однос на други денови. Стручњаците напоменуваат дека е во прашање сосема нормална појава. Покрај стравот дека детето е гладно, родителите често ги мачи и неодстаток на сон или премногу сон.

Спиењето игра важна улога во производтсвото на хормонот на раст. Ако бебето е спанко, тогаш оставете го да спие, бидејќи така, тоа расте. Доколку бебето не сака да спие, потрудете се и обезбедете адекватни услови. Ако бебето е вознемирено, тоа може да укажува на одреден проблем, додека бебе кое е постојано гладно може да укажува на недостаток на млеко.

Грижата и вниманието се да се направи и да биде како што треба е нормална појава, но немојте премногу да се оптоварувате. Во првата година од животот, детето треба да ужива, бидејќи тој период минува за час.