Кога е вистинско време да му кажете збогум на попладневното спиење

Додека некои деца веќе на две години го исфрлаат попладневното спиење, други знаат да дремнат после ручекот се до петтата година

Голем дел од родителите често не знаат со сигурност дали е време нивното малечко да се збогува со попладневното спиење. Како што објаснуваат експертите, повеќето деца престануваат да спијат попладне на возраст од три до пет години. Сепак, тоа зависи од многу различни фактори.

Ако детето е постаро од шест години и секој ден спие попладне, тоа може да биде знак за недостаток на сон или нарушување на сонот. Во тој случај, додаваат, неопходно е да се посети лекар

И додека некои деца веќе на две години го исфрлаат попладневното спиење, други знаат да дремнат после ручекот се до петтата година. Сепак, постојат одредени знаци благодарение на кои родителите можат да препознаат дека детето е подготвено да се откаже од попладневниот сон, а еве кои се знаците:

  • на детето повеќе не му треба дневен сон или се спротивставува на спиењето,
  • добро спие цела ноќ без попладневен одмор,
  • нема повеќе нервоза ако не спие попладне,
  • добро е расположено, без разлика дали спиело тоа попладне или не.

Експертите исто така нагласуваат и дека ќе бидат потребни неколку месеци за детето целосно да се прилагоди на прекинот на попладневното спиење. Но, ако е постаро од шест години и секој ден спие попладне, тоа може да биде знак за недостаток на сон или нарушување на сонот. Во тој случај, додаваат, неопходно е да се посети лекар.