КОВИД-19 кај трудниците двојно ја зголемува опасноста од мртвородено дете

Опасноста од тоа да бремените жени со КОВИД-19 родат мртвороденче, двојно е поголема во однос на здравите трудници, покажала американска студија.

Анализата на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) се темели на основа на податоци од американските болници, а опфаќа 1,2 милиони породувања помеѓу март 2020. и септември 2021. година.

Но, откако со статистички методи се изземени други варијабили кои би можеле да влијаат на резултатите, утврдено е дека помеѓу ковид позитивните мајки веројатноста за мртвораѓање пред појавата на делта варијантата била 1,46 пати почеста, а по појавата на делта варијантата 4,04 пати почеста.

Севкупниот ризик за бремените жени со КОВИД-19 бил 1,9 пати поголем за трудниците кои не боледувале од оваа болест.

Општо гледано, случаевите на мртвороденчиња и понатаму се многу ретки – биле 8154, односно 0,65 проценти.

Во случаеви кога трудницата била болна од КОВИД-18, состојбите како висок крвен притисок, повеќеплодна бременост, одвојување на постелката од матката, лошо снабдување со крв што доведува до шок, сепса, болни бели дробови или неопходност за ставање на респиратор, допринеле зголемување на опасноста мајката да роди мртвороденче.

“Постоечката анализа се додава на се поголемиот број докази според кои КОВИД-19 е поврзан со зголемен ризик од мртвораѓање“, велат авторите.

Иако се работи за студија која досега најцврсто ја утврдува врската помеѓу КОВИД-19 и мртвораѓање, начуниците повикуваат на дополнително истражување за тоа каква улога имаа оваа болест во компликациите поврзани со породувањето.