НАРУШУВАЊА ВО ОДНЕСУВАЊЕТО НА ДЕТЕТО: Црвени знамиња што не треба да ги игнорирате

Нарушувањата во однесувањето можат да се претстават на различни начини.

Понекогаш е тешко да се забележат нарушувања во однесувањето бидејќи никој не верува дека „нешто се случува“ со неговото дете. Но, ако вашето дете почне да покажува повеќе гнев од вообичаено во секојдневните ситуации, да се однесува непримерно, гласно и да бара внимание во јавност, можеби е време да ја истражите целата ситуација и што се крие зад неа.

Понекогаш причината е лошото расположение, помал проблем, но може да биде и проблем кој бара интервенција. Важно е да се напомене дека нарушувањата во однесувањето можат да произлезат од психолошка, но и физичка непријатност.

Како родител, вие сте на првата линија, затоа обрнете внимание на некои од овие знаци:

  • ЦРВЕНИ ЗНАМИЊА КОИ УКАЖУВААТ НА АНКСИОЗНОСТ

Ако детето покажува недостаток на концентрација на час или во разговор и активности со вас, тоа би можеле да го сфатите како непочитување. Но, пред да го укорите вашето дете, размислете дали причината може да биде анксиозно растројство. Имено, тие се честа причина за пад на концентрацијата.

Што може да предизвика анксиозност? Можеби премногу училишни задачи и зафатен распоред? Децата често може да се чувствуваат како да се очекува премногу од нив, а тоа може да создаде чувство на неуспех и вознемиреност.

Опсесивно компулсивно нарушување, како и АДХД, се сметаат за анксиозни нарушувања од кои често страдаат децата. Црвеното знаме за анксиозност е исто така губење на апетит, премногу самокритичко дете или перфекционист.

  • ЦРВЕНИ ЗНАМИЊА КОИ УКАЖУВААТ НА ДЕПРЕСИЈА

Депресијата може да се појави ненадејно: поради некој проблем, загуба, селење, развод… Но, бидејќи децата се уште се во процес на учење и препознавање на нивните чувства, депресијата може да биде предизвик да се открие.

Предупредувачки знаци се негативноста, песимистичкото гледање на детето за се, безволност, фрустрации поради ситници, тешкотии во справувањето со едноставни животни ситуации, чести напади и плачење…

Кога детето не може да ги совлада своите вештини за решавање проблеми, тоа може да предизвика ниска самодоверба и каење и да резултира со послаби оценки на училиште.

Целиот процес е маѓепсан круг и само со препознавање на раните црвени знамиња можете да присоконете во помош. Вашето дете може да покажува црвени знамиња со тоа што не сака да се дружи со своите врсници или соседи или не сака да оди на училиште секој ден. Тоа може да биде и знак дека може да бидат малтретирани на училиште, што може да предизвика депресија и анксиозност.

  • ЦРВЕНИ ЗНАМИЊА КОИ УКАЖУВААТ НА НАСИЛСТВО

Сигурно ви е познато дека насилството меѓу децата е во пораст. Сепак, тоа не мора да се однесува само на меѓусебно насилство. Детето исто така може бурно да реагира кога ќе побарате од него да престане да игра игри, да прави нешто што не сака или ако одбиете да му ја исполните желбата.

Наместо да прибегнувате кон казнени мерки за да го решите проблемот, можеби ќе сакате да го сметате ова за сериозно црвено знаме и да побарате помош доколку е потребно. Понекогаш кај вашето дете може да се акумулираат нерешени проблеми, што може да прерасне во насилство кон себе или кон другите.

Прибегнувањето кон самоповредување е огромно црвено знаме. Сепак, можеби ќе можете да го спречите вашето дете да ја достигне оваа фаза на растројство на расположението со тоа што ќе обрнете внимание на помалку опасните знаци.

Колку побрзо почнете да забележувате и препознавате црвени знамиња кај вашето дете, толку поуспешни ќе му помогнете да закрепне. Исто така, може да помогне во обликувањето на позитивното однесување на вашето дете на многу млада возраст, така што подоцна ќе стане отпорно на повеќето проблеми.