Неколку совети како да го убедите вашето дете да носи маска

Дозволете му на детето само да ја избере својата маска. Децата се креативни по природа и ако им купите некоја шарена, уникатна маска или маска со лик од омиленото шоу, многу поверојатно е дека ќе ја носат

Зборовите „глобална пандемија“ не значат многу за вашето дете, но ако полека и смирено им ја објасните моменталната состојба на јазик што тие го разбираат, на крајот самите ќе сфатат зошто е маската задолжителна

И покрај вакцините и разните рестриктивни мерки, за жал, се чини дека нема да се ослободиме од Ковид-19 толку брзо. И ако вие веројатно веќе сте навикнале да носите маска, децата не ги прифаќаат така лесно. Доколку одбиваат да носат, не грижете се, тоа е нормално за децата – но не значи дека не треба да се убедат дека треба да носат маска.

Дозволете му на детето само да ја избере својата маска. Децата се креативни по природа и ако им купите некоја шарена, уникатна маска или маска со лик од омиленото шоу, многу поверојатно е дека ќе ја носат.

Бидете пример – носете маска! Ако од некоја непозната причина ни самите не носите маска, не можете да очекувате дека вашето дете ќе ја носи. Бидете пример за вашето и за секое друго дете и носете маска кога е потребно!

Објаснете им на децата дека се херои ако носат маски! Ако на своите деца успеете да им објасните дека носењето маска спасува животи, многу е поверојатно дека ќе ја носат. На овој начин, исто така, ефикасно ќе ги одбраните од притисокот од врсниците кои можеби не носат маски.

Дозволете му на детето понекогаш да ја извади маската. Маските знаат да бидат непријатни и да биде жешко под нив и потешко да се дише. На децата тоа им паѓа потешко отколку на возрасните, затоа дозволете им понекогаш да ја извадат маската на кратко – подобро тоа отколку да ја замразат

Додадете ги маските во игрите – можеби звучи чудно, но на вашето дете може да му биде многу полесно да носи маска ако ги вклучите во игрите – на пример, направете уникатни маски со вашето дете што можат да се користат на плишани играчки или дури можат и самите да ги користат.

Нека се обидат да сфатат зошто сите носиме маски… Зборовите „глобална пандемија“ не значат многу за вашето дете, но ако полека и смирено им ја објасните моменталната состојба на јазик што тие го разбираат, на крајот самите ќе сфатат зошто е маската задолжителна.

Дозволете му на детето понекогаш да ја извади маската. Маските знаат да бидат непријатни и да биде жешко под нив и потешко да се дише. На децата тоа им паѓа потешко отколку на возрасните, затоа дозволете им понекогаш да ја извадат маската на кратко – подобро тоа отколку да ја замразат.

Додадете ги маските во игрите – можеби звучи чудно, но на вашето дете може да му биде многу полесно да носи маска ако ги вклучите во игрите – на пример, направете уникатни маски со вашето дете што можат да се користат на плишани играчки или дури можат и самите да ги користат

Не давајте нереални ветувања – Ќе дојде ден кога сите ќе можеме да заборавиме на маските, но факт е дека никој не знае кога ќе дојде тој ден. Детето понекогаш ќе ве праша уште колку време треба да носи маска, на што е подобро да се каже „уште многу долго“ отколку „уште овој месец“. Знаеме дека звучи грдо, но подобро е да се нормализира носењето маска отколку да се лажат децата за тоа кога ќе заврши пандемијата.