РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Едноставна и брза верзија на Шварцвалд торта

Ова е поедноставен рецепт за познатата Шварцвалд торта, која ќе ја подготвите без печење.

Потребно:

  • 2 кесички пудинг од чоколадо
  • 30 гр какао во прав
  • 100 гр шеќер
  • 800 мл млеко
  • 800 мл слатка павлака
  • 300 гр бисквити
  • 300 гр вишни
  • 70-80 гр чоколадо

Подготовка: Во тенџере измешајте ги пудингот, какаото, шеќерот и постепено сипете го млекото. Мешајте додека не се соединат состојките и не исчезнат грутките, па варете додека не се згусне. Мешајте постојано. Изматете ја слатката павлака, па половина од количината додадете ја во изладениот пудинг и соединете со миксер. Во огноотпорен сад наредете ги бисквитите во два слоја, па прелијте со филот. Наредете ги вишните, па повторно наредете бисквити. Сега само еден слој. Потоа прелијте ја преостанатата слатка павлака и декорирајте со вишни и рендано чоколадо. По желба, пред послужување, ставете го десертот во фрижидер малку да се стегне. Добар апетит!