РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Рижото од грашок и шунка

Ручекот на децата, оценуваат стручњаците, треба да биде хранлив и комплетен оброк кој се состои од супа, варен зеленчук или зеленчуково вариво, компир, мешунки и житарки, месо, риба или јајца (замена за месо), како и салата од свеж зеленчук или овошје. Денес ви претставуваме предлог рецепт за детски ручек, според препорката на стручњаците од Програмата за превенција на дебелина кај децата од училишна возраст.

Потребно ( за 4 лица):

  • 70гр шунка (исечена на кругови)
  • 250гр грашок (замрзнат или свеж)
  • 1 гранка целер
  • 2 лажици ситно исечкан свеж магдонос
  • 125мл вода
  • 750мл пилешки бујон ( со помалку сол)
  • 1 лажица масиново масло
  • 60гр путер
  • 1 кромид (ситно исечкан)
  • 2 големи шолји ориз – 440гр (може да одеберете и посебен за рижото)
  • 35гр пармезан (за декорација)

Подготовка: Загрејте го маслото во тавче, додадете го целерот ситно исечкан и магдоносот и зачинете по желба. Динствувајте на умерена топлина неколку минути додека целерот не омекне. Потоа додадете ја шунката која претходно сте ја исечкале како ленти и гответе уште 1-2 минути со постојано мешање. Додадете го грашокот и половина од водата и оставете да зоврие. Потоа, намалете ја температурата и оставете непокриено да вире на тивко додека течноста не испари. Во посебен сад ставете го бујонот и оставете да врие на тивок оган. Загрејте го путерот во повисока тава за динствување. Додадете го кромидот и мешајте додека не омекне, па додадете го оризот. Добро измешајте. Додадете ја преостаната вода и оставете да зоврие и да се готви додека водата не испари. Во рижотото додавајте по половина жежок бујон и мешајте по потреба. Мешајте додека бујонот не испари. Постапката повторувајте ја се додека не испари целата количина на бујон и оризот не стане мек и кремаст (може да трае 20-25 минути). По тоа, на оризот додадете му ја мешавината со грашок и веднаш послужете. Пред сервирање, наросете со малку пармезан (по желба).